Matolcsy György: A magyar felzárkózás egyik kulcsa az egészséghez való hozzáállás javítása

Hírek2021. szept. 23.Szabó Anna

Az infláció ellen kötelezően harcolnia kell a jegybanknak - mondta el Matolcsy György jegybankelnök a Magyar Közgazdasági Társaság 59. Közgazdász Vándorgyűlésén, ahol a járvány után kialakuló új gazdasági világrendről beszélt. Mint mondta: a magyar felzárkózás egyik kulcsa az egészséges életmódhoz viszonyulás változása.

A világgazdaság új szabályait felgyorsította a járvány, katalizátorként működött, legalább tíz évvel hozta előre az új trendeket - mondta el Matolcsy György jegybankelnök a világgazdaság új szabályairól szóló előadásában a Magyar Közgazdasági Társaság 59. Közgazdász Vándorgyűlésén.

Nehéz évtizedünk jön – fogalmazott az elnök, aki hangsúlyozta: Magyarország már elérte a válság előtti szintet, de az eurózóna csak lassabban tud helyreállni.

Magyarország sikeres tíz év után sikeresen birkózott meg a járvánnyal és jó helyzetben van az új gazdasági rendszerben a rajtkőhöz állásban – fogalmazott Matolcsy György.

Az inflációval kapcsolatban kiemelte: minél gyorsabb a kilábalás üteme, annál gyorsabb az infláció. A szakadozott ellátási láncok, a nyersanyagárak és a globális pénzbőség is ezt gerjeszti, az Magyar Nemzeti Banknak pedig harcolnia kell az infláció ellen.

Hangsúlyozta, hogy a világon mindenhol megugrottak a deficitek, és az államadósságok.

A korábbi pénzügyi válságot és a mostani válságot összehasonlítva kiemelte: a 2007-2009-es amerikai-európai válság hatását hat és fél év alatt sikerült leküzdeni, most 15 hónap alatt kinőttük a járvány által kiváltott gazdasági visszaesést. Magyarország és az Unió másik 9 országa pedig viszonylag gyors felpattanást tudott végrehajtani.

Magyarország egy V alakú kilábalást hajtott végre, melynek egyik titka a hitelezés felfutása volt, és összességében a magyar válságkezelés hitel- és bizalomközpontú volt. Matolcsy György úgy fogalmazott, hogy „Széchenyi óta tudjuk, hogy a hitel bizalmon alapul, erre épült a magyar helyreállítás is”.

Mint mondta,

az MNB 10 milliárd forint forrást nyújtott a magyar gazdaságnak,

ennek nagy része az NHP Hajrá, a Nemzeti Kötvényprogram, az állampapírvásárlás, és a fedezett hitelek.

Az eszközök közül a jegybankelnök kiemelte az NHP Hajrá hitelkonstrukció sikerét, amely "a magyar vállalkozók bizalmát is tükrözi".

A bankrendszerbe 2930 milliárd forintot, a vállalatoknak 3846 milliárd forintot juttatott a jegybank a járvány kezdete óta.

- A magyar jegybank képes volt megnyitni a mérlegét, és célzásokkal segítette a válságkezelést, a munkahelyeket sikerült megvédeni, és a rendszerváltás óta nem dolgoztak annyian. Márpedig a bizalmi tőke a foglalkoztatási szint megőrzésének igazi háttere – tette hozzá.

Új világgazdasági trendek

Az új világgazdasági trendről szólva kiemelte: az új rend digitális, zöld, és kreatív lesz, emellett Eurázsia felemelkedését hozza. Tíz évet ugrott előre a világ kényszerűen a válság hatására.

Új megatrendek születtnke, a korábbi megatrendek pedig felgyorsulnak – fogalmazott Matolcsy György.

A fő trendek közül kiemelte a következőket:

- a digitalizáció, a pénz forradalma, a digitális jegybanki pénz, a zöld gazdaságra történő átállás,

- a platform és adatalapú gazdaság,

- deglobalizáció és regionalizáció,

- a technológiai vállalatok térnyerése,

- a szolgáltatások közül az online kereskedelem előretörése,

- az egészséges életmód és a biztonság felértékelődése,

- átalakuló munkaszervezés.

A digitalizáció a gazdaságon keresztül az életünket és a világrendet is megváltoztatja: ennek része

  • a robotizáció,
  • a zöld forradalom,
  • az értékesítésben a közvetítők szerepének alkonya,
  • a fogyasztói szokások változása, illetve
  • az adatalapú gazdaság is, utóbbiban Magyarország nem áll túl jól.

Az új trendek főbb jellemzői:

- Az állam szerepe és hatékonyabb működése megint felértékelődik: erősebb lesz a jelenlét a magán pénzügyi rendszerben.

- A pénzhez való hozzáférés olcsó, gyors, biztonságos és általános lesz.

- Az országok kettéválnak a pénzügyi rendszer mentén: a folyamatosan újító, határozott és gyors döntéseket meghozni képes országok törhetnek előre, míg a többiek beragadnak.

- Az új világrend része, hogy világszerte felgyorsulnak a digitális fizetések: tíz éve még csak 5 országban működött azonnali fizetési rendszer, 2022-re ez a szám már 60 lesz.

- A vásárlási szokások változásáról szólva kiemelte az online értékesítés térnyerését, itt a növekedés üteme 11-ről 25 százalékra nőtt tavaly.

A jövőben még inkább kiemelkednek a technológiai vállalatok, míg a hagyományosak leszakadnak.

- A robottechnika térnyeréséről szólva kiemelte: az nyer, aki az új technológiát a feldolgozóiparban és az élet minden területén sikeresen használja, és hozzájut gyorsan az új technológiákhoz.

- Az otthon egy fúziós tér lesz, ahol a munka és a tanulás is benne van, ezért is fontos a jegybanki zöld kötvényprogram - mondta az MNB elnöke.

Zöld forradalom

A zöld átalakulás részeként említette a megosztáson alapuló gazdaság térnyerését, amely a technológia segítségével ad választ a jövedelmi különbségekre, mert olcsóbb, jobb, és könnyebben hozzáférhető szolgáltatásokat hoz közelebb.

- Legalább tíz évet ugrott előre a zöld átállás, ami a gazdaság és társadalom minden szegmensét érinti a járművektől kezdve a pénzügyi rendszerig - mondta.

A zöld átállást segíthetik a beruházások, az egészségesebb lakosság, a zöld hitelek, a pénzügyi innovációk és az új, zöld munkahelyek is.

Az átállás határozott döntésektől függ: ha az állam képes utat mutatni és gyors döntéseket hozni, akkor jó helyzetbe lehet kerülni. Az MNB mindenesetre az elsők között van a zöld átállás finanszírozásában, az elsők között megkapta a zöld mandátumot, és ösztönzi a bankrendszert a zöld átállásra az ingatlanpiacon is - fogalmazott Matolcsy György.

Az új világgazdasági szabályrendszerről szóla kiemelte:

Kopátsy Sándortól tanultuk, hogy fontos a tehetség, a tudás és a tőke és a természet, mi még ehhez hozzátesszük a technológiát is.

Ezeknek az elemeknek fúzióját gyorsította fel a járvány, aki ezt felhasználja, és kialakítja a hibrid világot, az nyertes lehet az új világrendben - tette hozzá.

Felértékelődik a kreatív ipar, a tudás és a tehetség szerepe, valamint az egészség és az egészséges életmód szerepe - fogalmazott, hozzátéve:

a magyar felzárkózás egyik legnagyobb akadálya az egészséges életmód hiánya, más egészségiparra van szükségünk, és arra, hogy másként gondolkozzunk az egészségünkhöz.

Az új világrendben kettős világrendben egy új szakasz jön a geopolitikában és a világgazdaságban, ahol az USA és Kína szerepe vezető szerepet tölt be, és amelyben hazánknak a kapu szerepét kell betöltenie.

Európa bajban van, mert birodalmat szeretne építeni, de nem tud: eddig a technológiai verseny vesztese Európa.

A világkereskedelem pályája más lesz: a globális kereskedelem már a pandémia előtt is lelassult, ezt részben ellensúlyozza a szolgáltatók globalizációja.  

A közgazdasági elmélet reformjára is szükség van, mert az új világ megértéséhez új iránytűre van szükség. Az új vezérelv a termelésszervezésben az lesz, hogy a végletekig optimalizált készletezést felváltja az ellátásbiztonság - mondta el a jegybank elnöke.

163 előadó, 22 szekció az idei Közgazdász Vándorgyűlésen

Tavaly a vándorgyűlés alatt 11 ezren követték a szakmai konferenciát – mondta el Pleschinger Gyula, az MKT elnöke, aki reményét fejezte ki, hogy ez lesz az utolsó olyan vándorgyűlés, amit online formában rendeznek. Eddig az MKT 22 szekció kerekasztal-beszélgetését rögzítették, melyben

kiemelt szerepet kapott a klímavédelem, a gazdasági helyreállítás, a monetáris politikák, és az euróbevezetés.

Idén 163 előadó osztja meg a gondolatait a panelbeszélgetések során. Köztük van többek között Varga Mihály pénzügyminiszter, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Ürge-Vorsatz Diána fizikus, klímakutató, és Kaushik Basu, a Világbank korábbi főközgazdásza.

Több sikeres élsportoló is részt vesz a konferencián: Kulcsár Krisztián világ- és Európa-bajnok párbajtőrvívó, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Lőrincz Tamás olimpiai bajnok birkózó, Lőrincz Viktor olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok birkozó, és Olasz Anna világ és Európa-bajnoki ezüstérmes hosszútávúszó.