Matolcsy György: Az előrejelzési hibák olykor jól sülhetnek el

Hírek2021. júl. 22.Növekedés.hu

Tim Congdonnak igaza van abban, hogy a közgazdászok rendszeresen követnek el előrejelzési hibákat, és ezeket gyakorta megbocsájtják nekik - írta válaszként Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke Facebook-bejegyzésében, a The Fed is Underestimating the Risk of Inflation” (A Fed alábecsüli az inflációs kockázatot) című cikkre. (WSJ, 2021. július 5.) 

Az infláció mostani megugrása sok közgazdászt sokként ért Amerikában és a feltörekvő gazdaságokban. Ugyanakkor a fejlett világ szinte valamennyi közgazdásza évtizedek óta magasabb inflációra vágyik, hogy elkerülhető legyen a Japánéhoz hasonló gazdasági stagnálás - véli a jegybank elnöke.

Hozzátette, nagyon valószínű, hogy az infláció az USA-ban hosszabb ideig lesz magasabb, mint ahogy azt a Fed jelenleg prognosztizálja. Mindenesetre a mérsékelt inflációs pályához történő visszatérés kulcsa a komoly inflációs várakozások kialakulásának megelőzése.

Ez az oka annak, hogy miért kell néha megbocsájtani az előrejelzési hibákat - tette hozzá. Egyébként is: egy száz évente egyszer előforduló pandémia alatt és után ugyan ki tudná megjósolni a gazdaságaink végső makrogazdasági számait?