Matolcsy György: a visegrádi gazdaságokat fokozatosan ki kell zöldíteni

Elemzések2021. júl. 15.Harsányi Péter

Az Európai Unión belül a visegrádi országok sikeresen reagáltak a koronavírus-válságra. A V4-ek a nehéz időkben is fenntartották a makrogazdasági stabilitásukat – mutatott rá Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Hozzátette, az elmúlt három évtized kihívásai ellenére komoly sikereket értek el a visegrádi országok. Sokat profitáltunk a működőtőke beáramlásból, illetve sikeresen támaszkodtunk a nemzeti erőforrásokra és a képzett munkaerőre.

A Magyar Nemzeti Bank által szervezett V4-es online jegybankelnöki találkozón és emlékkonferencián Matolcsy György jegybankelnök elmondta, immáron 30 éves sikeres együttműködést tudhatnak maguk mögött a visegrádi országok.

Az 1990 utáni években a piaci gazdaságra történő átállás nagy kihívást jelentett. Magyarországon az 1990-es évek elején látott gazdasági sokkterápia következtében 1,5 millió állás veszett el – mutatott rá az MNB elnöke.

1989 és 1992 között többfajta válság is érte az európai gazdaságokat. A válságokra tilos megszorításokkal reagálni. Sajnálatos módon Magyarország akkor így tett – fejtette ki Matolcsy György. Ezt követően nehezebben zajlott a gazdasági átállás. A folyamatot lassította az 1997 és 1999 között kibontakozó ázsiai és orosz válság is.

2000 áprilisa után összeomlott az amerikai Nasdaq technológiai részvényindex. Ennek szintén jelentős hatása volt a visegrádi országok gazdaságaira. Jelentősen visszaestek a külföldi működőtőke beruházások – világított rá Matolcsy György.

A visegrádi országok egyidőben, 2004 magasságában csatlakoztak az Európai Unióhoz. 2002 után kormányváltás történt Magyarországon. Ezt követően katasztrofális gazdaságpolitikai döntések születtek hazánkban, melyek hatására hatalmas ikerdeficit keletkezett. Ennek eredményeképpen elszállt a GDP arányos államadósság.

2008 szeptemberében pedig az amerikai Lehmann Brothers befektetési bank csődjével kirobbant a pénzügyi világválság. A visegrádi országok közül egyedül Magyarország kért segítséget a Nemzetközi Valutaalaptól.

2010 után megfelelő gazdaságpolitikai döntésekkel Magyarország a kilábalás és a felzárkózás útjára lépett. A későbbi növekedés fontos eleme volt a költségvetési konszolidáció.

Matolcsy György szerint az elmúlt három évtized kihívásai ellenére komoly sikereket értek el a visegrádi országok. Sokat profitáltunk a működőtőke beáramlásból, illetve sikeresen támaszkodtunk a nemzeti erőforrásokra és a képzett munkaerőre.

2020-ban ugyanakkor súlyos csapást jelentett a világjárvány megjelenése. A koronavírus gyakorlatilag 3 válságot is okozott: egészségügyi, gazdasági és érzelmi válságot.

Az Európai Unión belül a visegrádi országok sikeresen reagáltak a koronavírus-válságra. A V4-ek a nehéz időkben is fenntartották a makrogazdasági stabilitásukat – világított rá a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Napjainkban azonban új kötelező feladatot kaptunk, ami nem más, mint a zöld, környezetbarát átmenet. A visegrádi gazdaságokat fokozatosan ki kell zöldíteni – tette hozzá Matolcsy György.