Matolcsy György: Új, fenntartható közgazdaságtanra van szükség

Hírek2022. nov. 10.Sz.A.

Új közgazdaságtanra és gondolkodásmódra van szükség, amelybe a fenntarthatóság is be van építve - mondta Matolcsy György, az MNB elnöke a Budapesti Metropolitan Egyetem negyedik TEDx rendezvényén, amely a fenntarthatósági témákat helyezi a fókuszba.

A jegybank elnöke kiemelte, hogy a középkori Magyarország adta 300 éven keresztül adta az európai arany- és ezüsttermelés javát, erre emlékezve adták ki 2013-ban I.Nagy Lajos aranyforintjának emlékérmét.  Annak idején ez az aranyérme igazán értékálló befektetés volt, de kimerültek az (arany)forrásai, így nem volt fenntartható.

Matolcsy György úgy fogalmazott, hogy új típusú gondolkodásra van szükségünk ahhoz, hogy az emberiség fennmaradjon. Hangsúlyozta:

egy olyan összetett rendszerre van szükség, amelyben a fenntarthatóságot figyelembe vevő szabályokat, ciklusokat, mintázatokat láthatunk.

Matolcsy György

Az új gondolkodásmód mintázatában szereplő egyik példaként említette az úgynevezett Pareto-elvet, amely szerint a hatások 80 százaléka az okok 20 százalékából fakad,  és mivel a 20 százaléknak is van 20 százaléka, a végén egy százalék erőforrásból állítjuk elő az 50 százaléknyi eredményt.

Kiemelte, hogy az erőforrások 30-40 százalékát károsan használjuk fel, így veszteség keletkezik.

Olyan mintázatokat, szabályokat,  fraktálokat kell találni, amelyek megakadályozzák a káoszt, és beépítik a fenntarthatóságot az életünkbe

– tette hozzá.

A fenntarthatóságnak minden területen működnie kell, ezt zöld szabályozással és a fenntarthatóságra fejben átállással érhetjük el – mondta az MNB elnöke.

Az MNB megalkotta a Fenntartható közgazdaságtan elnevezésű globális vitairatot, melyet angolul is kiadtak, és amely a pénzügyi rendszerbe bevezette a zöld szabályozást. A bankrendszert a fenntartható beruházások felé terelik - fogalmazott Matolcsy György.