MAYWEATHER VS. MCGREGOR – MI LESZ A VISSZAVÁGÓVAL?

Hírek2018. márc. 3.Növekedés.hu

Már hetek óta szervezik az újbóli összecsapást. Az amerikai bokszbajnok ugyan hivatalosan lemondta az eseményt, de könnyen lehet, hogy ez is csak a show része. A legnagyobb harc a küzdősportok történetében – ezzel a címmel harangozták be tavaly az amerikai Floyd Mayweather és az ír Conor McGregor öklözését. Maga a meccs nem volt túl vérforraló, de a két sportember és a mögöttük álló pénzemberek elképesztő összegeket kaszáltak a mérkőzésen. Mayweather például csak a nadrágján lévő hirdetésekkel 16 millió dollárt (átváltva 4 milliárd forintot) keresett. A szervezők pedig látva az óriási érdeklődést szinte vérszemet kaptak: a meccs színhelyén a Las Vegas-i T-Mobile Arénában a legolcsóbb jegyeket átváltva 490 ezer forintért a legdrágábbakat 20 millióért árulták. Közben a TV-közvetítések új rekordot döntöttek: egyetlen bokszmeccs se futott még élőben ennyi helyen. Összesen 200 országban lehetett követni az öklözést.

Csoda, hogy a szponzorok epekednek egy visszavágó után?

Most úgy tűnik, hogy az újrázást első körben a McGregor mögött álló UFC kezdte el forszírozni. Mayweather ugyan visszavonult, de megpiszkálták az egoját. Azt mondták, hogy a küzdősportokban csak akkor lesz minden idők legjobbja ha az ellenfelét MMA-ban (kevert harcművészetekben) is megveri. Az ír McGregor ugyanis ebben a műfajban tett szert a hírnevére. A bokszban teljesen tapasztalatlan volt: profi keretek közt a tavalyi meccsen került először ringbe. Sokan épp ezért már előre jelezték: kizárt, hogy nyerni tudjon egy olyan sportágban, ahol pont a kedvenc cselei a rúgás és a dobás teljesen le vannak tiltva. A károgóknak pedig igazuk is lett. Mayweather viszont azzal kockáztatna sokat, ha a visszavágón ketrecharcba bocsátkozna.

Már pedig sokáig úgy tűnt, hogy pontosan ezt fogja tenni.

Először az év elején egy nyilvános üzenetben leszögezte, hogy ő minden idők legjobb atlétája és bár nem vált MMA-ra, megtehetné ha akarná. Egy hónapja pedig már egy videót is kitett a Twitterre, amelyben körbenézett az egyik MMA eseményeken használt ketrecben. McGregor rögtön le is ütötte a magaslabdát és lesajnáló üzenetében azt írta: „Csak így tovább kisfiam”. A szóváltások egymást érték, tehát minden jel arra utalt, hogy már keltik a felhajtást és a következő meccs csak a bejelentésre vár. A napokban viszont az a hír érkezett, hogy Mayweather abbahagyta a pályafutását, a visszavágót pedig végérvényesen lefújta.

„Már legyőztem Conort” – jegyezte meg a bajnok.

McGregor reakciójára se kellett sokat várni: egyrészt díjazta, hogy ellenfele nyugdíjban marad, másrészt nem bírta ki, hogy egy kicsit ne szúrjon oda:
„Az én sportágam könyörtelen. Ez nem olyan mint a többi. Teljesen megértem a döntését”- írta ki a közösségi oldalára.
Természetesen előfordulhat, hogy a várva várt összecsapásra most már tényleg nem fog sor kerülni, de komoly sansz van rá, hogy ez is csak a show része. Egy újabb fejlemény, amivel bekerülhetnek a sajtóba. Egy biztos: a UFC és a szponzorok minden követ megmozgatnak majd, hogy a két bunyóst ketrecbe küldjék. A boxolók és a MMA-sok pedig csak reménykednek benne, hogy az esemény végre tényleg léket kapott. A küzdősportokban a profik ugyanis a kezdetektől ki nem állhatták ezt a párosítást. Ennek több oka is van: az egyik hogy itt nem tehetségek egyenrangú harcáról van szó, hisz – ahogy említettük is – a küzdő felek teljesen eltérő sportágakban lettek világsztárok. Az egésznek vajmi kevés köze van a profi sporthoz. A másik probléma, hogy ha a szponzori pénzek az ehhez hasonló eseményekhez vándorolnak akkor egyre nehezebb lesz nagy felhajtást és tőkét keríteni az igazi rangadók köré. Az egykori olimpiai bajnok bokszoló Oscar De La Hoya tavaly épp emiatt akadt ki. La Hoya a 2008-as visszavonulása óta a saját cégén a Golden Boy Promotions-on keresztül bokszmeccsek promóciójával foglalkozik. Ők tavaly szeptemberre időzítették Gennady Golovkin és Saúl Álvarez bunyóját, amelynek négy vb-öv volt a tétje. Egy átlagos esztendőben ez lett volna az év bokszeseménye. Így viszont egy hónappal a McGregor-Mayweather összecsapás után kész gyötrelem volt meggyőzni a cégeket, hogy álljanak be a meccs támogatói közé. 

Az biztos, hogy a profi boksznak és az MMA-nak a hasonló show-szerű küzdelmek térnyerése aligha tenne jót.