A fiatalok nagy része még 30 év felett is otthon lakik, kevesebben dolgoznak egyetem mellett

Hírek2022. szept. 3.Sz.A.

Egyre tovább laknak otthon a fiatalok, leginkább Dél-Európában és a volt szocialista országokban. Magyarországon átlagosan 27 évesen költöznek el a szülői házból - derül ki az Eurostat adataiból. A tanulás mellett rendszeresen dolgozók aránya Hollandiában a legmagasabb, 70 százalék, nálunk mindössze 5 százalék az oktatás mellett főállásban foglalkoztatottak aránya.

Magyarország a többi EU-s országhoz képest a középmezőnyben helyezkedik el, a régiós országokkal összehasonlítva egy kicsit hamarabb, átlagosan 27,3 évesen tudnak elköltözni otthonról a fiatalok.

Nálunk a fiatal nők átlagosan 26, a férfiak pedig 28-29 éves kor körül tudnak elköltözni a szülőktől - írja az Eurostat.

Európában a legtovább Portugáliában maradnak otthon a fiatalok (33,6 év), de Horvátországban (33,3 év) és Szlovákiában (30,9 év) is nagyon nehéz megoldani az önállósodást.

A svédeknél már 19 évesen, a finneknél és dánoknál pedig 21 évesen hagyják el a szülői házat, az uniós átlag 26,5 év.

Fiatalok mely életkorban költöznek el otthonról az EU-ban? (év, forrás: Eurostat)


Fiatalok mely életkorban költöznek el otthonról az EU-ban? (év, forrás: Eurostat)

Romániában és Bulgáriában van a legnagyobb különbség a férfiak és a nők elköltözési kora között: a férfiak 4,5 illetve 3,4 évvel maradnak tovább a szülői házban.

Az elköltözés ideje jóval szorosabb kapcsolatban áll a szülők anyagi helyzetével és a diákmunka megfizetésével, mint például az albérleti árakkal.

Az oktatásban részt vevők foglalkoztatottsága az EU-ban (15-29 év, narancssárga: foglalkoztatott, piros: munkanélküli, zöld: nem vesz részt a munkaerőpiacon, %, forrás: Eurostat)

Az oktatásban részt vevők foglalkoztatottsága az EU-ban (15-29 év, narancssárga: foglalkoztatott, piros: munkanélküli, zöld: nem vesz részt a munkaerőpiacon, %, forrás: Eurostat)

Az Eurostat adatai alapján Magyarországon még nagyon alacsony, mindössze 5 százalék a tanulás mellett főállású munkát vállalók aránya, szemben az uniós 23 százalékos átlaggal.

A 15-24 év közöttiek munkanélkülisége nálunk azonban viszonylag alacsony, 4,5 százalék, miközben az uniós átlag 6,5 százalék.

A legtöbben Hollandiában (70%), Dániában (49%) dolgoznak tanulmányaik mellett, emellett nagyon magas a foglalkoztatottsági mutató a skandináv államokban és Svájcban is.

A legkisebb arányban Romániában és Szlovákiában dolgoznak a diákok tanulmányaik mellett.

Az EU-ban a diákok 73 százaléka egyáltalán nem vesz részt a munkaerőpiacon a 15-29 éves korcsoportban.

Nálunk a fiatalok foglalkoztatási helyzete az általános mutatókhoz hasonlóan jelentősen javult 2010 óta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) mai közleménye szerint.

A fiatalok munkanélküliségi rátája az akkori 30 százalékról a harmadára esett vissza. A pályakezdők elhelyezkedésének ösztönzését szolgálja a 25 év alattiak januárban bevezetett szja-mentessége.

A Nyári diákmunka programban idén nyáron 26 ezer tanuló kapott támogatást.

A kormány a tizedszerre meghirdetett kezdeményezéssel eddig már mintegy 270 ezer fiatalt segített vakációs álláshoz, pénzkeresethez összesen 27 milliárd forint ráfordítással.