Öt európai ország egyáltalán nem engedne be orosz állampolgárokat

Hírek2022. szept. 3.Növekedés.hu

Az orosz állampolgárok teljes beutazási tilalmának bevezetéséről tárgyal öt európai ország: Litvánia, Észtország, Lettország, Finnország és Lengyelország.

Az öt állam azután kezdett egyeztetni egy ilyen regionális döntésről, hogy az uniós tagállamok mindössze az orosz vízumkönnyítési megállapodás felfüggesztéséről voltak képesek dűlőre jutni - számol be az Euronews.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter elmondta, hogy csak Litvániába több mint 130 ezer orosz állampolgár lépett be schengeni vízummal, Észtországba pedig még ennél is többen.

Oroszországból induló repülőgépet már tavasz óta nem enged be az EU, de a szárazföldi közlekedésre eddig nem vonatkozott tilalom. 

Ezért az orosz turisták a balti államokból, valamint Finnországból és Lengyelországból többnyire továbbutaztak valamelyik másik európai államba nyaralni.

Leállítja a schengeni vízumok könnyített kiadását az orosz turistáknak az Európai Unió. A vízumkönnyítési megállapodás felmondása várhatóan októberben lép életbe - jelentette be még szerdán Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az EU-tagországok külügyminisztereinek kétnapos informális találkozója utáni sajtótájékoztatón szerdán Prágában.

A tagállamok eltérően viszonyulnak a kérdéshez - írja az MTI. A balti államok, Lengyelország, Finnország és Csehország képviselői a prágai találkozón a vízumkiadás teljes leállítása mellett érveltek. A másik oldalon többek között Németország, Franciaország és Ausztria ellenezték ezt a lépést.

Az általános érvényű vízum tilalmat az orosz állampolgárokkal szemben Magyarország is ellenezte. 

Az Európai Unió és Oroszország 2007-ben kötöttek megállapodást a vízumkiadásról. A dokumentum orosz kormányzati tisztviselőket és a vállalkozókat érintő részét az EU már korábban hatályon kívül helyezte. A turistákat érintő rész befagyasztása azt jelentené, hogy az orosz állampolgárok által beadott vízumkérelmeket már nem kezelnék gyorsított eljárásban, tehát elbírálásuk hosszabb ideig tartana, és jelentősen megdrágulnának.