Még egy hétig látogatható a Magyarok a Selyemúton kiállítás

Hírek2019. jan. 26.Növekedés.hu

A nagy érdeklődésre való tekintettel a tervezettnél hosszabb ideig, január 31-ig látogatható marad a Magyarok a Selyemúton című kiállítás az Ybl Budai Kreatív Házban.

Széchenyi Béla halálának 100. és Stein Aurél halálának 75. évfordulóján történeti fotók, valamint térképek, levelek, kéziratok, korabeli és modern kiadványok, filmek segítségével kalauzolja el a látogatót a Selyemúthoz kapcsolódó felfedezések helyszíneire, köztük a terület leghíresebb művészeti emlékéhez, az Ezer Buddha barlangtemplomokhoz, melynek újkori felfedezésében e magyar utazók és tudósok játszottak jelentős szerepet.

Széchenyi Béla – Széchenyi István gróf fia – és Stein Aurél 1877 és 1916 között négy nagy jelentőségű expedíciót vezettek Belső-Ázsiába. Széchenyi Béla 1879-ben jutott el a Selyemúton fekvő Tunhuangba, és geológiai kutatásai mellett hozzájárult a térség kulturális emlékei, többek között a híres barlangszentélyek feltáráshoz, utána pedig Stein Aurél folytatta munkáját. A Kínát a Földközi-tenger térségével összekötő Selyemút a Nyugat és a Kelet nagy civilizációi között nemcsak az áruk, de a vallások, eszmék közvetítésében is fontos szerepet játszott. 

A kiállítás megnyitójára ellátogatott Luo Huaqing, a Dunhuang Akadémia igazgatóhelyettese, aki elmondta, hogy mai modern városuk ősi történelmének rekonstruálásban nagy szerepet kapott a magyar felfedezők munkája. A tárlat magyar, angol és kínai nyelvű feliratai a legfontosabb tudnivalókat foglalják össze, az érdeklődők azonban egy okostelefonos applikáció segítségével jobban elmélyülhetnek a témában. 

A kiállítás megtekinthető az Ybl Budai Kreatív Házban (1013 Budapest, Ybl Miklós tér 9.)