Izgalmas időutazásra hív a Magyarok a Selyemúton kiállítás

Hírek2018. dec. 1.Növekedés.hu

A Kelet és Nyugat nagy civilizációit, Kínát és Európát összekötő ókori Selyemút feltárásában magyar kutatók is részt vettek, erről nyílt most kiállítás az Ybl Budai Kreatív Házban. A tárlat január 7-ig látogatható.

A Magyarok a Selyemúton kiállítás közelebb hozza a Kelet világát Európához, a látogatók megismerhetik Stein Aurél, a Selyemút világhírű régész-felfedezőjének munkásságát, valamint a magyar Selyemút-kutatás hagyományát megteremtő gróf Széchenyi Béla expedícióját.  Széchenyi Béla és Stein Aurél felfedező előtt tisztelgő tárlat a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Könyvtárának Keleti Gyűjteménye, az Ybl Budai Kreatív Ház és a tunhuangi kutatóközpont (Dunhuang Research Academy) együttműködésében jött létre.

A Selyemút menti szellemi olvasztótégelyben létrejött sajátos kultúra tárgyi emlékeinek és dokumentumainak feltárásával Stein közelebb hozta a Kelet világát Európához, a terület földrajzi, kartográfiai, geológiai leírásában a Széchenyi-expedíció végzett úttörő munkát.  Széchenyi Béla - Széchenyi István gróf fia - és Stein Aurél 1877 és 1916 között négy nagy jelentőségű expedíciót vezettek Belső-Ázsiába. Széchenyi Béla 1879-ben jutott el a Selyemúton fekvő Tunhuangba, és geológiai kutatásai mellett hozzájárult a térség kulturális emlékei, többek között a híres barlangszentélyek feltáráshoz, utána pedig Stein Aurél folytatta munkáját.

A Kínát a Földközi-tenger térségével összekötő Selyemút a Nyugat és a Kelet nagy civilizációi között nemcsak az áruk, de a vallások, eszmék közvetítésében is fontos szerepet játszott. A tárlat magyar, angol és kínai nyelvű feliratai a legfontosabb tudnivalókat foglalják össze, az érdeklődők azonban egy okostelefonos applikáció segítségével jobban elmélyülhetnek a témában. A kiállítás megtekinthető az Ybl Budai Kreatív Házban (1013 Budapest, Ybl Miklós tér 9.) 2018. november 26-tól 2019. január 7-ig.