Még két hetet kapnak a britek, nincs több időhúzás

Hírek2019. márc 22.F. T.

Egy hete van Theresa Maynek, hogy szavaztasson, ha nem sikerül, két hét alatt dönthet az ország, hogy szakadékba ugrik-e.

Nem húzható tovább

Immár az EU 27 vezetőjének kezébe került az a döntés, amit Theresa May brit miniszterelnök és parlamentje képtelen volt meghozni: hogyan záruljon le a jelenlegi ámokfutás az Egyesült Királyság uniós kilépésével kapcsolatban. Az EU célja az volt, hogy ne húzódhasson a tovább a bizonytalankodás. Végül határozott döntés született rövid határidővel, amely megadja a lehetőséget Theresa Maynek és az Egyesült Királyság népeinek, hogy a megállapodás újabb parlamenti leszavazása esetén is megodást találjanak, ha nem akarnak rendezetlenül kizuhanni az Unióból.

Technikai hosszabbítás

Theresa May az eredeti határidőig, jövő péntekig még egyszer megszavaztathatja parlamentjént az általa az Unióval kötött egyezményről. Ha a parlament ezúttal igent mond, technikai hosszbbítás következik, de csak május 22-ig, hogy az európai parlamenti választást már ne befolyásolhassa az ügy. Ennyi idő alatt lezárható minden jogi kérdés, annál is inkább, mivel az egyezmény szerint még 21 hónapig ténylegesen alig változik valami, csak a kilépő ország beleszólása szűnik meg az európai ügyekbe.

Két hét ráadás

Ha a parlament ismét nemet mond, két hetet kap az ország április 12-ig, hogy döntést hozzon. A miniszterelnök ezalatt kérhet egy sokkal hosszabb halasztást az EU-tól, de akkor nem folytathatja tovább az eddigi szavaztatást: vagy új népszavazást kell kiírni, vagy új választásokat, esetleg vissza kell vonnia a kilépési szándékot, és az Egyesült Királyság mégis marad az EU tagja.

A másik lehetőség, hogy a parlament írja felül miniszterelnöke döntéseit, erre azonban eddig képtelenek voltak. Végül a nép is lehetőséget kap: a brit parlament honlapján kezdeményezés indult, melyben kérhetik az 50-es cikkely visszavonását, azaz a kilépés törlését. Ma reggelig kétmillióan írták alá, ha netán a választópolgárok fele megtenné ezt, az már egyenértékű lenne egy második népszavazással. 

 

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.