Agrárteljesítmény 2018: soha rosszabb évet!

Hírek2019. márc 22.Növekedés.hu

A hazai mezőgazdaság még mindig kedvező gazdasági helyzetben van, de anyagi helyzetének jelentős javulása a következő években nem várható – vonták le a következtetést az OTP agrárszakértői a KSH, valamint az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) által publikált Mezőgazdasági Számlarendszerben (MSZR) szereplő adatokból. Az elemzők szerint bár a mezőgazdaság kibocsátása nőtt tavaly, a szektor eredménye enyhén csökkent az előző évhez képest.

Bár tavaly többször is szárazság jellemezte Magyarország időjárását, összességében jó évük volt a növénytermesztő gazdaságoknak: a gabonatermesztés eredményessége jelentősen javult. A főbb növények közül a búza összes termése ugyan nem változott, de a termény ára 13 százalékkal nőtt a 2017-eshez képest. A kukoricatermés 10 százalékkal haladta meg az előző évit, ára pedig 7 százalékkal emelkedett.

Míg a vágósertés termelői ára 10 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi átlagártól a vágómarha termelői ára 2,2 százalékkal emelkedett, és 7,1 százalékkal több szarvasmarhát vágtak le, mint az előző évben. A baromfifélék vágása 8,2 százalékkal nőtt, igaz, leginkább a kacsavágások csaknem 80 százalékos emelkedése húzta fel ezt az értéket, míg a csirkevágások száma 0,9 százalékkal csökkent.

Az előzetes adatok alapján a mezőgazdaság teljes bruttó kibocsátásának volumene a 2017. évi 4 százalékos csökkenés után 2018-ban 3 százalékkal emelkedett, míg értéke 4,5 százalékkal haladta meg a 2017. évit.

Ezen, illetve az MSZR-ben szereplő egyéb adatok alapján, az OTP Agrár szakértői szerint a mezőgazdasági vállalkozások 2018. évi adózás előtti eredménye is jó közelítéssel kalkulálható: 1 százalékos mérséklődést mutat a 2017-es 160 milliárd forinthoz képest.

A KSH 2018 első három negyedévére vonatkozó adatbázisa nyomán a mezőgazdasági beruházások a 2017-es 11,5 százalékos növekedés után tavaly 3 százalékkal bővülhettek.

Az OTP agrárszakértőinek megítélése szerint az elkövetkező 1-2 évben is beruházási teljesítmény-növekedés várható a nagyrészt uniós finanszírozású Vidékfejlesztési Program fejlesztési pályázatainak köszönhetően. Nem hagyható ugyanakkor figyelmen kívül az a kockázat, hogy

a beruházásokhoz igényelhető támogatások bővülésével párhuzamosan a beruházási költségek is jelentősen emelkednek, így a pályázók egy része nem lesz képes megvalósítani a tervezett beruházását.

Az eddigi tapasztalatok alapján az elnyert pályázatok nagyságrendileg 20 százaléka nem teljesül az árdrágulás és az ebből adódó saját erő szűkössége, valamint a kapacitások hiánya miatt.

Bővebben a témáról a Szuperfarm.hu-n olvashatnak.

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.