Megalakult az új EP: olasz újságíró lett az elnök, Berlusconi a legidősebb képviselő

Hírek2019. júl. 4.Növekedés.hu

Az új ciklus első felében David-Maria Sassoli olasz szocialista képviselő vezeti az EP-t, ahol 40 százalék a női képviselők aránya. A legidősebb képviselő a 82 éves Silvio Berlusconi, aki a Néppártot erősíti.

Az Európai Parlament a második körben megszavazta, hogy David-Maria Sassoli, olasz szociáldemokrata képviselő legyen az elnöke. A 63 éves, firenzei születésű korábbi újságíró a Partito Democratico párt listájáról jutott be az EP-be, a harmadik képviselői ciklusára Közép-Olaszországban választottak újra. 

Sassoli megbízatása két és fél évre szól, utána várhatóan néppárti képviselő tölti majd be az elnöki tisztséget, a kiszivárgott információk szerint erről állapodtak meg előző nap a tagállami vezetők az elfogadott tisztújítási csomag keretében. Elképzelhető, hogy a néppárti csúcsjelölt Manfred Weber lesz az, akit végül nem jelöltek semmilyen vezető pozícióra, viszont újra megválasztották frakcióvezetőnek.

Az Euronews összeállítása szerint a most alakult új EP-ben

  • a képviselők 28 tagállam 190 politikai pártját képviselik.
  • a tagok 61 százaléka új,
  • • 60 százaléka férfi, 40 százaléka nő.

A legfiatalabb képviselő Kira Marie Peter-Hansen Dániából (21), a legidősebb az olasz Silvio Berlusconi (82).

Az új Parlamentben hét képviselőcsoport van, eggyel kevesebb, mint az előző Házban. A képviselőcsoporthoz nem tartozó képviselők azonban bármikor dönthetnek úgy, hogy belépnek egy képviselőcsoportba. 2009 óta a Parlament Eljárási szabályzata szerint képviselőcsoport alakításához legalább hét tagállamból minimum 25 képviselő szükséges.

Két megújult képviselőcsoport van a liberális ALDE új neve az Renew Europe (Újítsuk meg Európát). A szélsőjobboldali frakció pedig az Identitás és Demokrácia nevet vette fel.