Hat lélegzetelállító úticél a természet kedvelőinek

Utazás2019. júl. 4.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Föld alatti „tengerpart”, a világ legmélyebb tava, vízesések völgye, mészkőmedencék, jégbarlangok, gleccserek – a Lonely Planet összegyűjtött egy csokorra valót a természeti csodákból.

Rejtett strand, Mexikó

A Hidden Beach, azaz a rejtett strand a mexikói Marietta-szigeteken található egyedülálló természeti látványosság, de sokan Playa de Amor-nak (szerelem öböl) nevezik. A hely egy félig vízzel telített lyuk, amely a gyönyörű, homokos tengerparttal érintkezik. Bár a Marieta-szigetvilág több ezer évvel ezelőtt alakult ki vulkáni tevékenységnek köszönhetően, maga az öböl nem a természet műve: az 1900-as évek elején a mexikói kormány ezeken a teljesen lakatlan szigeteken katonai kísérleteket hajtott végre. A rejtett tengerpart csak egy nagyon szűk alagúton át közelíthető meg, főleg búvárok és úszók által a Csendes-óceán felől egy hosszabb alagúton keresztül.

Bajkál-tó, Oroszország

Az oroszországi, dél-szibériai Bajkál-tó a világ legnagyobb édesvizű tava: 636 km hosszú és 79 km széles. Emellett a legöregebb tó címét is magáénak tudhatja, a becslések szerint 25 millió éves. A Bajkál-tó vize a Föld édesvízkészletének egyötödét teszi ki és több víz található benne, mint az amerikai Nagy-tavakban összesen. A tavat és környező területet egyedi ökoszisztémájára tekintettel 1996-ban felvették a világörökségek közé.

Lauterbrunnen völgy, Svájc

Nehéz elhinni, hogy ez a hely tényleg létezik, és nem profi filmesek alkották zöld háttér előtt. Lauterbrunnen a svájci Alpok egyik leglenyűgözőbb völgye: a hegycsúcsok között megbúvó vidék 72 zubogó vízesés, színes legelők és hegyi fogadók otthona. Lauterbrunnen fő látnivalója a Trümmelbachfälle, amely egy vízesés-sorozat a hegy gyomrában. Nemcsak a természetjárók, de a kalandvágyóbb turisták is megtalálják a nekik való programot: a síelés, hegymászás, sziklamászás, túrázás, siklóernyőzés, hegyi kerékpározás itt mindennapos dolog.

Mendenhall-gleccser jégbarlangjai, USA

A Mendenhall-gleccser az Egyesült Államok legészakibb államában, Alaszkában található és egyike a délkelet-alaszkai Juneau-jégmezőt alkotó 38 gleccsernek. A hatalmas jégtakaró 3885 négyzetkilométernyi területet fed le. Az összes gleccserhez hasonlóan ez is állandó mozgásban van: a jégfolyó 1646 métert csúszik le a Parti-hegységen, ennek következtében pedig kialakulnak a csodálatos jégbarlangok. Érdemes minél hamarabb megnézni ezt a természeti csodát: a globális felmelegedés miatt ugyanis a Mendenhall-gleccser az elmúlt 60 évben elkezdett átformálódni. Ha a tendencia folytatódik, a jégbarlangok eltűnhetnek.

Plitvicei-tavak Nemzeti Park, Horvátország

A Plitvicei-tavak, Európa egyik legszebb természeti látványossága egy völgyben terül el és erdős hegyek veszik körül. A Plitvicei-tavak Nemzeti Park 1979-től az UNESCO világörökségi listáján is megtalálható. Tizenhat tó és számtalan vízesés látványában gyönyörködhetnek a turisták, érdemes azonban tisztában lenni azzal, hogy a Nemzeti Park vendégei csak néhány nappal előre történő, online regisztráció után nézhetik meg a látnivalókat.

Pamukkale, Törökország

Pamukkale Törökország legnépszerűbb turisztikai célpontja. A hófehér mészkőmedencéket a földfelszín alól feltörő, kalcium-hidrogénkarbonátban és szén-dioxidban gazdag, körülbelül 35 °C-os forrásvíz hozta létre, amikor lezúdult a domboldalon. A helyet már az ókorban is látogatták, mint gyógyfürdőt. Pamukkale környezetében több melegvizű forrás is található, melyet az újonnan épült gyógyfürdők és szállodák is használnak.