Meggondolták magukat a britek: a többség szerint hiba volt a Brexit

Hírek2023. jan. 31.MTI

Három évvel a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után csaknem az összes nagy-britanniai választókörzetben hibának tarja a szavazásra jogosultak többsége a kilépést az Európai Unióból.

Nagy-Britannia 2020. január 31-én távozott az EU-ból, miután az uniós tagságról 2016 nyarán rendezett népszavazáson a kilépésre voksolók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe.

A Brexit harmadik évfordulójára az UnHerd Britain politikai és véleményportál és a Focaldata kutatóintézet közös felmérést végzett mind a 632 nagy-britanniai parlamenti választókerületben arról, hogy a lakók hogy vélekednek most a kilépésről.

A tízezer felnőtt britnek feltett kérdés úgy hangzott:

egyetértenek-e azzal, hogy Nagy-Britannia hibát követett el, amikor kilépett az Európai Unióból.

Az UnHerd által ismertetett adatok alapján a 632 brit választókörzetből mindössze három volt olyan, ahol a többség nem értett egyet ezzel a megállapítással.

Mindhárom választókerület a kelet-angliai Lincolnshire megyében van, ahol a 2016-os népszavazáson különösen magas volt a kilépésre szavazók aránya.

Az UnHerd/Focaldata-felmérés ugyanakkor megmutatta azt is, hogy sok helyen gyakorlatilag teljesen átfordult a Brexit iránti közhangulat a népszavazás óta.

A kelet-londoni Barking városrészben, ahol 60 százalékos többség voksolt 2016-ban a kilépésre, most a választásra jogosultak 54 százaléka értett egyet azzal, hogy hiba volt Nagy-Britannia kilépése az EU-ból.

Ez megfelel az országos átlagnak: Nagy-Britannia egészében a megkérdezettek 54 százaléka ért egyet azzal, hogy hiba volt kilépni az Európai Unióból, és a megkérdezettek mindössze 28 százaléka mondta azt, hogy nem tartja hibás lépésnek a távozást az EU-ból.

Néhány héten belül ez a második olyan felmérés, amely azt mutatja, hogy a brit választók többsége elégedetlen a Brexittel.

A legnagyobb brit közvéleménykutató cégcsoport, a YouGov november végén elvégzett vizsgálatában szintén azt a kérdést tette fel a résztvevőknek, hogy szerintük helyes vagy helytelen döntés volt-e a kilépés az EU-ból. A válaszadók 56 százaléka nevezte hibának a Brexitet, és mindössze 32 százalék helyeselte hazája távozását az unióból. 

A YouGov hangsúlyozta: a Brexitet hibás döntésnek tartók aránya soha nem volt ilyen magas, a kilépést továbbra is helyeslők aránya soha nem volt ilyen alacsony a 2016-os népszavazás óta.