Meghosszabbíthatják az adókönnyítést a járványnak kitett ágazatokban

Hírek2021. jan. 24.MTI

Mintegy 117 ezer turizmusban, szabadidő-ágazatban dolgozó munkájának megtartását segítette az adóelengedés tavaly novemberben - tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a kormány azonnali bértámogatási és adóügyi segítségről döntött azon ágazatok esetében, amelyeket a november 11-től elrendelt kijárási tilalom és egyéb korlátozások súlyosan érintenek. A vendéglátás, a szálláshely-szolgáltatók, az utazásszervezők, a szabadidős-ágazat és a magántulajdonú buszos vállalkozók tavaly novembertől 2021. januárig kaptak mentességet a munkáltatói adóterhek megfizetése alól. A vállalkozásoknak nem kell megfizetniük a novemberre, a decemberre és a 2021. januárra vonatkozó, munkavállalók utáni szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást, a rehabilitációs hozzájárulás arányos összegét, valamint a személyi jellegű kifizetések után a kivát - sorolta az államtitkár.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a koronavírus-járványnak leginkább kitett ágazatok bértámogatása, illetve adóelengedése esetében egyelőre három hónapról döntött a kormány. De ha a járványhelyzet ezt indokolttá teszi, a kormány készen áll további hosszabbításra. Izer Norbert elmondta azt is, hogy az ágazati adókedvezmény nem veszik el. Ha a vállalkozó a bevallásában elfelejtette érvényesíteni a mentességet, és az igénybevétel feltételei fennálltak, akkor önellenőrzéssel módosíthatja bevallását. A 2020. novemberről szóló havi adó- és járulékbevallást 2025. december 31-ig lehet önellenőrizni - jegyezte meg.