Egy éve zárták le Vuhant

Hírek2021. jan. 24.H. É.

Csaknem napra pontosan egy évvel ezelőtt zárta le a kínai hatóság Közép-Kína legnépesebb, tizenegy millió lakosú városát, Hopej tartomány fővárosát, Vuhant, miután egyre több ember betegedett meg egy új típusú tüdőgyulladásban. A kínai hatóságok már 2019. december 31-én járványszerű megbetegedséseket jelentettek az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO). Az eseteket az egyik helyi piaccal kapcsolták össze, ahol élő állatokat is árulnak. 

A járvány megfékezése érdekében a kínai hatóság hermetikusan lezárta Vuhant, a vírus miatti szigorú karantén nem kevesebb, mint 76 napig tartott. A lezárással azonban elkéstek: az éves tavaszi fesztiválünnepségek miatt addigra már ötmillió ember hagyta el a várost: a fertőzés globális terjedését - bár akkor ezt még valószínűleg senki sem tudta - már nem lehetett megakadályozni.

A híradások szerint a teljes lezárás után egy évvel az élet nagyrészt normalizálódott: a boltok kinyitottak, az utcai étkezdék újra megteltek, az emberek pedig az utcákon sétálnak. 

Közben az Egészségügyi Világszervezet szakértői csoportja, amelynek az lenne a feladata, hogy megállapítsa, ott kezdődött-e a pandémia, és ha igen, vajon hogyan, még mindig karanténban van a szállodában. A WHO nemzetközi szakértői csoportja kínai kutatókkal együttműködve vizsgálja a koronavírus eredetét, válaszokat keresve egyebek mellett arra a kérdésre, hogy milyen úton terjedhetett emberre a feltételezések szerint denevérektől származó vírus. A szakértőknek érkezésüktől számítva kéthetes karantént kell eltölteniük, mielőtt munkához láthatnak. Minden hipotézis terítéken van - ez Michael Ryan, a WHO sürgősségi igazgatója mondta korábban egy ​​sajtótájékoztatón.