Megindulnak az izraeli ellencsapások

Hírek2024. ápr. 15.Sz.A./MTI

Izrael dél-libanoni Hezbollah célpontokat támadt hétfő hajnalban - írja a Haaretz izraeli lap. Dajra és Nakura települések közelében csapott le az izraeli hadsereg (IDF) az Irán által támogatott palesztin célpontokra.

A Haaretz beszámol arról is, hogy az izraeli légvédelem egy, kelet irányból Izrael légtere felé közelítő drónt hatástalanított hétfő reggel.A szombat-vasárnap éjszakai iráni légicsapások során az iráni rakéták felét vagy el sem tudták indítani, vagy nem érték el a célpontjukat, mert már korábban lezuhantak - a Wall Street Journal információi szerint.

Az ABC News szerint kilenc iráni rakéta két izraeli légi támaszpontot talált el a tegnap hajnali rakétacsapások során.

Az amerikai légelhárítási rendszerek nyolcvan drónt és hat rakétát semmisítettek meg, amelydket Iránból és Jemenből lőttek ki Izrael felé.

A lap kitér arra, hogy az európai vezetők - köztük Emmanuel Macron francia elnök - az iráni rakétacsapások megbosszulásával kapcsolatban önmérsékletre szólította fel Izraelt, és elítélték az iráni rakéta- és dróntámadásokat.

Izraelben hétfőn újra megnyithatják kapuikat az oktatási intézmények a vasárnap hajnali iráni drón- és rakétatámadás után.Az országban hétfőre visszatért az élet a megszokott kerékvágásba, az eredetileg tervezett kétnapos helyett egynaposra csökkentették az oktatási intézmények szünetét, vagyis az intézmények ismét megnyithatják kapuikat a polgári védelem utasítása szerint az ország nagy részén, az északi határvidék és a Gázai övezet szomszédságának kivételével - számol be az MTI.

A bejelentés közeli határideje miatt fokozatos a visszatérés a szokásos napirendhez: néhány intézményben hétfő reggel még nem indult újra a munka, csak később kezdenek a helyi hatóságok és az üzemeltetők döntése alapján.

Több önkormányzat tiltakozott a szoros határidő miatt, és bejelentette, hogy mivel az újranyitás szervezést igényel, csak később tudják megkezdeni az oktatást.

A polgári védelem parancsnoksága azt is bejelentette, hogy az ország nagy részén feloldották a gyülekezési korlátozásokat, a Gázai övezet környékének, az északi határ körzetének, Askelón és Netivot városnak a kivételével.