Megint bombázta Kijevet az orosz haderő

Hírek2022. ápr. 16.Sz.A.

A Moszkva hadihajó elvesztése után több rakétatámadást is intézett ma Kijev ellen az orosz hadsereg. Lviv és Harkiv városokat is bombázták, Mariupolban folytatódtak a harcok.

Kijevet és Lviv (Lemberg) városát is lőtte ma az orosz hadsereg, amely még több rakétatámadást ígért a főváros ellen - számolt be az AP hírügynökség.

A Moszkva hadihajó elvesztése miatt még több harci cselekmény várható a főváros és Nyugat-Ukrajna egyes városai ellen, ami a korábbi, a kelet-ukrajnai területekre fókuszáló orosz stratégiában újabb fordulatot jelent.

Az orosz álláspont szerint elsősorban katonai célpontokat támadtak a háború 52. napján, ukrán források azonban civil áldozatokról is beszámoltak.

A rakétatámadások megakadályozzák azt is, hogy a fővárosban újranyithasson több külföldi nagykövetség, amely a harcok Kelet-Ukrajnába helyeződése miatt már a visszatérést tervezték.

Az ukrán elnöki iroda beszémolója szerint szombaton országszerte nyolc régióban került sor orosz csapásokra, többek között Lviv városában is, amelyet Fehéroroszországból felszálló Su-35 gépekkel támadtak.

Emellett felerősödtek a kelet-ukrajnai Harkiv, Ukrajna második legnagyobb városa elleni csapások is.

A tengerparti Mariupol városa még kitart, de súlyos veszteségeket szenvedett el az ukrán haderő, a város elfoglalása kulcskérdés az orosz hadvezetésnek.

A Moszkva hadihajó elvesztése ugyanakkor szimbolikus veszteség az orosz hadseregnek: a Fekete-tengeri Flotta zászlóshajója, az 1164 Atlant projekt vezető hajója volt.

2015 második felében ez a cirkáló vezette a Földközi-tengeren az orosz haditengerészet állandó műveleti erőit, és légvédelmi eszközeivel védte a szíriai hmejmími orosz légibázist. 

Ukrán források szerint eddig 2500-3000 ukrán katona halt meg és tízezren megsérültek a háborúban. Az invázió kezdete óta legalább 200 ukrán gyermek vesztette életét, és 360-an megsérültek.