Mégis belement Boris Johnson a Brexit halasztásába

Hírek2019. okt. 28.MTI, Növekedés.hu

A brit kormány elfogadta a Brexit halasztását, így most már biztossá vált, hogy nem lép ki Nagy-Britannia az Európai Unióból október 31-ig. Boris Johnson szeptemberben még úgy fogalmazott, hogy "inkább holtan feküdne egy árokban, minthogy elhalasztaná az uniós kilépést”. A brit alsóház nem fogadta el a szükséges arányban az előrehozott választások javaslatát.

A brit kormány hivatalosan értesítette hétfő este az Európai Tanács elnökét arról, hogy elfogadta a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) halasztásáról hozott döntést.

Ezzel biztossá és hivatalossá vált, hogy az Egyesült Királyság nem lép ki az EU-ból október 31-én, vagyis csütörtökön, a Brexit eddigi határnapján.

Donald Tusk, az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanács elnöke hétfőn jelentette be, hogy az EU-ban maradó 27 tagország jóváhagyta a Brexit halasztását kezdeményező brit indítványt.

A halasztás 2020. január 31-ig terjedhet. Ugyanakkor rugalmas határidőről van szó, vagyis ha London valamelyik köztes hónapban ratifikálja a kilépés feltételrendszerét rögzítő új megállapodást, annak a hónapnak a végén is megszűnhet a brit EU-tagság.

Boris Johnson brit miniszterelnök Tusknak írt, hétfő este nyilvánosságra került levelében hangsúlyozza: a brit kormányra "akarata ellenére ráerőltetett törvény" alapján nincs más lehetősége, mint az, hogy formálisan beleegyezzen a halasztásról szóló uniós döntésbe.

A brit parlament ma szavazott az előrehozott választásokról, melyet - Boris Johnson javaslata szerint - december 12-én tartanának. A BBC tudósítása szerint a javaslat elfogadása mellett 299 képviselő, ellene 70 szavazott. Ez azonban nem elegendő a szükséges kétharmadhoz, ami 434 igen szavazatot jelentene.

A közvélemény kutatások legfrissebb mérései azt jelzik, hogy a legnépszerűbb párt továbbra is a Konzervatív Párt, amely 36 százalékos támogatottságot tudhat magáénak.

Az ellenzéki Munkáspárt mindössze 24 százalékos támogatottsággal rendelkezik most, míg a liberális demokraták 15 százalékon, a Brexit párt pedig 11 százalékon áll.