Megjelent az MVM Csoport éves beszámolója: legfontosabb az ellátásbiztonság és a stabil gazdálkodás

Hírek2023. ápr. 27.MTI

Az MVM Csoport ma közzétette 2022. évi konszolidált pénzügyi beszámolóját. Tavaly a háború és az ennek nyomán kibontakozó energiaválság állította rendkívüli kihívások elé nemcsak az energiapiaci szereplőket. A nehézségek ellenére az állami tulajdonú társaságcsoport sikeres évet zárt, hiszen folyamatosan biztosítani tudta az ország energiaellátását, miközben megőrizte pénzügyi stabilitását.

2022-ben soha nem látott magasságokba emelkedtek a földgáz- és a villamosenergia árak, amelyek az év végén csökkenésnek indultak ugyan, de még mindig a korábbiaknál magasabb szinteken alakulnak, a további kilátások pedig bizonytalanok. Az európai energiaválság azonnali cselekvésre késztette a magyar kormányt és a teljes hazai lakosságot kiszolgáló MVM Csoportot.

A cégcsoport közreműködésével sikerült megoldást találni a lakossági és piaci ügyfelek biztonságos ellátására, a gáztárolók feltöltésére, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. üzemanyag-beszerzésére is. A hirtelen sokszorosára növekedett ügyfélszolgálati terhelés kezelése érdekében az ügyintézői létszám nagyarányú növelésével lépett a nemzeti energiavállalat.

A válságkezelés mellett az elmúlt évben kiemelt szerepet kaptak a biztonságos energiaellátáshoz szükséges és a hazai energia-infrastruktúra jövőjét biztosító beruházások is. Megkezdődtek azok a fejlesztések, amelyek lehetővé teszik a megújuló energiaforrások fokozott hasznosítását, a belföldön előállított energia mennyiségének növelését.

Ami a számokat illeti: az MVM Csoport árbevétele a magas energiaárak következtében 4797 milliárd forinttal 7648 milliárd forintra nőtt, ezzel párhuzamosan 4810 milliárd forinttal emelkedett az energiabeszerzés költsége is. A társaságcsoport egyebek mellett a korábbi években végrehajtott külföldi akvizíciók során megvásárolt leányvállalatoknak köszönhetően 73 milliárd forintos adózott eredményt ért el. A Csoport 1089 milliárd forint adó- vagy más adójellegű befizetést teljesített 2022-ben.

A kormányzattal együttműködve végrehajtott válságkezelési intézkedések és a stabil gazdálkodás eredményeként minden nehézség ellenére 2022-ben az S&P és a Fitch nemzetközi hitelminősítők egyaránt megerősítették az MVM Csoport befektetési kategóriájú hitelminősítését.