Több tízmilliárd forint értékben fejleszti villamosenergia-hálózatát az MVM Csoport

Hírek2022. okt. 28.Növekedés.hu

Az MVM Csoport két áramhálózati elosztói engedélyes társasága, az MVM Démász Áramhálózati Kft. és az MVM Émász Áramhálózati Kft. összesen több mint 70 milliárd Ft értékben fejleszti hálózatát. A beruházás az Európai Unió és a Kormány Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközének 50%-os támogatásával valósul meg. A projektek keretében az MVM Démász Áramhálózati Kft. által irányított konzorcium 23,266 milliárd Ft, az MVM Émász Áramhálózati Kft. által irányított konzorcium 12,151 milliárd Ft vissza nem térítendő támogatásban részesül.

Az MVM Démász Áramhálózati Kft. és az MVM Émász Áramhálózati Kft. sajtóeseményén Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára elmondta:

Az egész világ az elektrifikáció, valamint a megújuló energia alkalmazásának az irányába tart. A kormány célja, hogy a megújuló energiaforrások támogatásával tovább erősítse a magyar háztartások energiabiztonságát és a 2050-re vállalt klímasemlegesség eléréséhez szükséges beruházásokat. Emellett a szankciós energiaválság miatt ugrásszerűen megnövekedett napenergia igények miatt kiemelten kezeli a villamosenergia-hálózat fejlesztését is.”

„Az MVM Csoport meghatározó szereplője a magyar energiarendszernek, sikeres és versenyképes tevékenységével fontos szerepet vállal az ország energiastratégiai céljainak megvalósításában. Tiszta megoldásokra építő energia- és infrastruktúra szolgáltatóként elkötelezetten támogatjuk a megújuló energiaforrások elterjedését, a hatékony hálózati integrációhoz pedig szükséges elvégeznünk az infrastruktúra fejlesztését. Ezért üdvözöljük az RRF projekt keretében kapott támogatást, mert ezzel a jövő energiahálózatát építhetjük ki, energetikai vállalatként pedig elkötelezettnek kell lennünk a jövő nemzedékek iránt, biztosítva a mindig elérhető energiát az utókornak.”

– tette hozzá Dr. Czepek Gábor, az MVM Csoport elnök-vezérigazgatója.

A fejlesztések azért váltak szükségessé, mert az elmúlt években jelentős mértékben megnövekedett Európában és így Magyarországon is az időjárástól függő megújuló alapú villamosenergia-termelés, amely hazánkban elsősorban a napelemrendszerek termelését foglalja magában. A hálózatra kapcsolt naperőművek számának és teljesítőképességének növekedése szükségessé teszi a villamosenergia-értéklánc többi elemének egyidejű és összehangolt fejlesztését.

A beruházások a Széchenyi Terv Plusz keretében Magyarország Kormánya támogatásával meghirdetett az Európai Unió Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközének (RRF) több mint 35 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásával valósulnak meg az „RRF – 6.1.1-21 – Rugalmas és biztonságos villamosenergia-hálózat biztosítása az időjárásfüggő megújuló energiaforrások integrálása érdekében a villamosenergia-elosztók területén” konstrukció keretében. A támogatás a tervezett beruházások mértékének 50%-a, a fennmaradó további 35 milliárd forintos finanszírozást a két elosztóhálózati társaság biztosítja.

A projekteket az MVM Démász Áramhálózati Kft. és az MVM Émász Áramhálózati Kft. a Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Korlátolt Felelősségű Társasággal konzorciumban valósítják meg.

A beruházások keretében 132/22 kV-os alállomás fejlesztések és létesítések lesznek végrehajtva Jászfényszaru, Gyöngyöshalász, Hatvan, Jászberény, Mezőkövesd, Miskolc, illetve Szeged-Fehértó, Soltvadkert területén, nagyfeszültségű (NAF) hálózat fejlesztések és létesítések lesznek Lőrinci-Nagykáta, Nagykáta-Jászberény, Lőrinci-Nagybátony, Felsőzsolca-Encs, Gödöllő-Hatvan, Gödöllő-Lőrinci, Hatvan-Lőrinci, valamint Csongrád–Szentes közötti NAF hálózati szakaszokon. Továbbá középfeszültségű (KÖF) hálózati fejlesztések, kisfeszültségű (KIF) hálózati fejlesztések és digitális fejlesztések valósulnak meg a két elosztóhálózat területén.

A fenti fejlesztések eredményeképpen 2026 tavaszáig az MVM Démász Áramhálózati Kft. területén legalább 456 MW-tal, az MVM Émász Áramhálózati Kft. területén pedig legalább 238 MW-tal növekszik a hálózatba fogadható új naperőművi termelőkapacitások volumene.

A projektek ily módon hozzájárulnak a Nemzeti Energia és Klíma Tervben, a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervben, a Nemzeti Energiastratégiában, valamint az új Nemzeti és Energia- és Klímatervben foglalt energiapolitikai és klímapolitikai célok eléréséhez.