Megjelent az új innovációs rangsor: Magyarország a 36. helyen áll, de az egyik mutatóban a vezető

Hírek7 órájaMTI

A World Intellectual Property Organization (WIPO) szeptember 26-án tette közzé a Global Innovation Index (GII) legfrissebb kiadását, amely megerősítette Magyarország nemzetközi innovációs pozícióját: a tavalyi év után megőriztük 23. helyünket az európai és 34. helyünket a magas jövedelmű országok között - ismerteti a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM)

A jelentés kiemeli, hogy az index 7 pilléréből 5-ben javult a magyar innovációs teljesítmény.

Az elemzés hazánk erősségei között említi, hogy Magyarország globális 1. helyen áll a működőtőke-beruházások (FDI) területén, 7. helyen a high-tech gyártásban, 9. helyen a vállalatok és egyetemek közös publikációiban, és 11. helyen a gyártás és export összetettségében.A jelentés szerint Magyarország továbbra is hatékonyan alakítja át innovációs ráfordításait magas színvonalú eredményekké.

A 133 ország eredményeit összesítő rangsorban hazánk a 36. helyen áll 2024-ben.

Az országokat az innovációs ráfordítások és az innovációs teljesítmények alapján értékelik és a 2024-es GII rangsorban az innovációs ráfordítások terén hazánk a 37., az innovációs teljesítmények esetében pedig a 35. helyezést érte el

- tájékoztatott a szaktárca.

Az index 7 fő pillérből épül fel, amelyek több mint 80 indikátorból adódnak össze.

Magyarország a hét pillérből öt esetben javítani tudott az előző évi helyezésén: az előrelépés a "Tudás és technológia eredmények"-pillér esetében a legjelentősebb, ez esetben a 25. helyen állunk, míg az "Üzleti kifinomultság"-pillér esetében teljesítményünk az európai és a magas jövedelmű országok átlaga feletti (helyezés: 28.) - részletezik.

Magyarország a 133 vizsgált országból az első helyet érte el a közvetlen külföldi tőkebefektetések (FDI) tekintetében.

Kiemelhető továbbá, hogy hazánk előkelő helyet foglal el a csúcstechnológiai gyártás (7. helyezés) és az egyetemi-ipari társpublikációk (9. helyezés) tekintetében is.

Az ország teljesítménye különösen figyelemre méltó abban a tekintetben, hogy az innovációs beruházásainkból több eredményt tudunk előállítani, mint amennyi ráfordítást a nemzetközi versenytársak átlagosan elérnek.

Stratégiai célunk, amelyet a Neumann János Programban rögzítettünk a tavalyi évben, hogy Magyarország innovációs teljesítménye 2030-ra kerüljön Európa, 2040-re a világ legjobb tíz országának teljesítménye közé - fogalmaz közleményében a KIM.