Megkezdődött a lengyelek kimenekítése Gázából

Hírek2023. nov. 12.MTI

Megkezdődött a lengyelek kimenekítése a palesztin többségi lakosságú Gázai övezetből Egyiptomba, a lengyel katonai repülőgépek készen állnak hazaszállításukra - közölte vasárnap Jaciek Siewiera, a lengyel államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Iroda (BBN) főnöke.

Az izraeli látogatáson tartózkodó Siewiera az X közösségi felületen azt írta: az első lengyel állampolgárok átlépték a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban működő, Egyiptomba vezető határátkelőt.

"A lengyel légierő, összhangban az államfő döntésével, készenlétben áll a szállításra" - tette hozzá a BBN főnöke. Andrzej Duda lengyel elnök pénteken közzétett utasításának értelmében a november 10. és 19. közötti időszakra egy 150 fős lengyel katonai kontingenst irányítottak át Egyiptomba.

A misszió keretében a Gázai övezetből kimenekített lengyel állampolgárokat szállítják haza két Hercules C-130 és egy Casa C-295 katonai személyszállító géppel.

A BBN főnöke már szombaton megerősítette: a fegyveres konfliktus október 7-i kezdete óta több mint 25 lengyel rekedt a Gázai övezetben, és egyiküket - az Izraelben élő lengyel állampolgárságú történészt, a 75 éves Alexander Danzigot - a Hamász palesztin szélsőséges szervezet túszul ejtette.

"Arra számíthatunk, hogy az elkövetkező órákon, napokon belül állampolgáraink egy része - remélhetőleg - elhagyja a Gázai övezetet" - állt Siewiera szombati X-bejegyzésében.