Meglepő tempóra kapcsolt a drágulás Amerikában

Hírek2021. máj. 12.MTI

A piaci várakozásokat jócskán meghaladó mértékben emelkedtek áprilisban a fogyasztói árak az Egyesült Államokban, mivel az újrainduló gazdaságban a fellendülő kereslet a kínálat korlátaiba ütközött. Ez tovább szíthatja a pénzpiacok félelmeit egy hosszabb időszakra elhúzódó magasabb inflációtól, amely monetáris szigorításhoz vezethet.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatalának adatai szerint éves összevetésben 4,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak áprilisban, ami 2008 szeptembere óta a legmagasabb érték. Elemzők előzetesen 3,6 százalékra számítottak a márciusban mért 2,6 százalékos emelkedés után. Havi összehasonlításban szezonális kiigazítással számolva 0,8 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak áprilisban. Elemzők 0,2 százalékot vártak a márciusi 0,6 százalékos emelkedés után.

Az erősen ingadozó élelmiszer- és energiaárak kiszűrésével számított maginfláció tavaly áprilishoz képest 3,0 százalékkal nőtt. Elemzők 2,3 százalékra számítottak a márciusi 1,6 százalékos emelkedés után. Havi összevetésben 0,9 százalékkal nőtt a maginfláció áprilisban, ami 1982 áprilisa óta a legerősebb ütem. Elemzők a márciusival megegyező mértéket, 0,3 százalékot vártak.

Éves összevetésben az élelmiszerek ára 2,4 százalékkal az energiáé pedig 25,1 százalékkal emelkedett, utóbbi kategórián belül az üzemanyagok ára 49,6 százalékkal, a fűtőolajé pedig 37,3 százalékkal ugrott meg. Havi összehasonlításban az élelmiszerárak 0,4 százalékkal nőttek, az energiaárak viszont 0,1 százalékkal csökkentek. 

Az adatok közlése után a határidős New York-i tőzsdeindexek még mélyebbre kerültek, a dollár viszont erősödésnek indult a főbb devizákkal szemben. A dollár előzőleg még gyengült azokra a várakozásokra, hogy a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve az inflációs várakozásoktól függetlenül továbbra is a zéró szint közelében tartja kamatait és nem változtat eszközvásárlási programján.

A Federal Reserve már tavaly ősszel jelezte, hogy rugalmasabban kezeli a 2 százalékos inflációs célt, és hosszabb távon is eltűrheti majd a magasabb inflációt kamatemelés nélkül, nehogy megtörje a koronavírus-járványból talpra álló gazdaság erős lendületét. A Federal Reserve az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó személyes fogyasztási kiadások éves árindexében határozza meg inflációs célszámát. A legutolsó, márciusi adatok szerint havi összevetésben 0,4 százalékkal, éves szinten pedig 1,8 százalékkal nőtt az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó személyes fogyasztási kiadások árindexe.