Megnevezte korunk Hitlerét a német védelmi miniszter

Hírek2024. ápr. 12.F. P.

Komoly történelmi összevetést vázolt Boris Pistorius, és ez alapján a német védelmi kiadások alapos megemelését szorgalmazza.

A német védelmi miniszter, Boris Pistorius az orosz elnök, Vlagyimir Putyin ukrajnai háborúját Hitler 1938-as lépéséhez hasonlította, melynek során a náci vezér megszállta Csehországot. Pistorius szerint Ukrajna csak az első lépés Putyin számára, ahogy Csehország is az volt Hitlernek, hiába bíztak abban a nyugati hatalmak, hogy Csehországgal jóllakik.A szociáldemokrata német védelmi miniszter szerint ezt Putyin nem is titkolja, ahogy Hitler sem tette, sőt, az egykori náci diktátor részletesen le is írta, hogy képzeli a világrendet, miután első lépésben egész Európát meghódította.

Az eltérés most annyi, és ez nem kevés, hogy létezik már a nukleáris fegyver, amivel ugyan Oroszország is bőségesen rendelkezik, de a Nato is, így Nato-tagállam megtámadása Oroszország részéről igen valószínűtlen. Pistorius nem is részletezte, hogy melyek lennének a következő célpontjai a putyini birodalomépítésnek, bár európai támadást említett.A német védelmi miniszter láthatóan arra akarta felhívni a figyelmet, hogy Németországnak az eddigieknél sokkal komolyabb védelmi intézkedéseket kell tennie, és ehhez pénzre van szükség, ezért szükség lenne arra, hogy lazítsák a német állam hitelfelvételét korlátozó rendelkezéseket.

A Bloomberg szerint Pistorius a legnépszerűbb német politikus, akire sokan úgy tekintenek, mint a jelenlegi kancellár, Scholz lehetséges utódjára.