Nem tud fizetni a bíróságon az egykori milliárdos - Ismét a testvére menti meg?

Hírek2020. feb. 11.Növekedés.hu

A leggazdagabb ázsiai embernek számító Mukesh Ambani fivérét, Anil Ambanit arra kötelezte egy londoni bíróság, hogy különítsen el 100 millió dollárt három kínai banknak. A vádlott azzal védekezik, hogy anyagilag teljesen padlóra került, a családja pedig már nem ad neki hitelt.

A vállalkozásaim összeomlottak, a vagyonom pedig elenyészett, ha figyelembe vesszük tartozásaimat. Összességében nincsen számottevő tőkém, amellyel fedezni tudnám a kért összeget

– mondta a bíróságon Anil Ambani.

A pert három állami ellenőrzés alatt álló kínai bank indította el, amelyek azt állítják, hogy 2012-ben 925 millió dolláros kölcsönt adtak Ambani cégének, a távközlési szektoban érdekelt Reliance Communication Ltd.-nek azzal a feltétellel, hogy Ambani személyes garanciákat nyújt a visszafizetéssel kapcsolatban – számol be a Bloomberg.

David Waksman bíró rendeletben kötelezte Ambanit, hogy hat héten belül utaljon át 100 millió dollárt a bíróság számlájára. Ambani azt tervezi, hogy fellebbez.

Az indiai üzletember azt állítja, hogy egy semmire sem kötelező személyes levelet valóban írt a bankok számára, ugyanakkor soha semmilyen, a személyes vagyonához kapcsolódó garanciát nem adott.

A 60 éves nagytőkés annak a Mukesh Ambaninak a testvére, akinek vagyonát 56,5 milliárd dollárra becsülik, és ezzel Ázsia leggazdagabb emberének számít.

Anilnak ugyanakkor az elmúlt időszakban jelentősen megcsappant a vagyona, és már is tekinthető milliárdosnak. Cége, a Reliance Communication a múlt évben csődöt jelentett be.

Anil (balra) és Mukesh Ambani

A bíró szerint „teljesen egyértelmű, hogy Anilnak jóval nagyobb a vagyona, és a bevétele annál, mint amit bevall”. Ambani ügyvédje azzal érvel, hogy a bíróság nem kötelezheti kliensét olyan összeg kifizetésére, amit képtelen fedezni.

A három kínai bank jogi képviselője szerint Ambani kijelentései csupán további elterelő hadműveletek annak érdekében, hogy elkerülhesse pénzügyi kötelezettségei rendezését a hitelezők felé.

Ambani már a múlt évben is összeütközésbe került a törvénnyel, amikor az Indiai Legfelsőbb Bíróság börtönnel fenyegette meg, mivel cége nem fizetett ki 5,5 milliárd rúpiát (77 millió dollárt) az Ericson AB indiai részlegének. A bíróságtól egy hónap haladékot kapott, végül testvére Mukesh lépett közbe, és kifizette az összeget.

A fivérek apjuk halálával hatalmas vagyont örököltek. Míg azonban Mukesh olajüzletei virágoznak, Anil vagyona erősen megcsappant.

Anil szerint a bíróság csupán arra kíváncsi, hogy bármilyen rendeletüket képes-e teljesíteni, akár úgy is, hogy külső forrásból, így például a családi vagyonból finanszírozza azt. Anil Ambani és ügyvédje továbbra is azt állítják, nem valószínű, hogy a rokonok további kölcsönöket tudnának adni a perre. Ennek egyik legfőbb oka az, hogy jelentős a kockázata annak, Anil soha nem tudná visszafizetni azt.