Mégsem tiltakozik a Lengyel Közgazdasági Társaság a lengyel-magyar vétó ellen

Hírek2020. dec. 9.Növekedés.hu

Cáfolta a Lengyel Közgazdasági Társaság (Polish Economic Society, Polskie Towarzystwo Ekonomiczne, PTE)  azokat a hazánkban is megjelent sajtóhíreket, miszerint társaságuk tiltakozott volna az EU hétéves költségvetésének lengyel és magyar vétója ellen – értesült a növekedés.hu.

Mint Bogusław Fiedor professzor, a Társaság nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnöke a társszervezetének, azaz a Magyar Közgazdasági Társaságnak levelében jelezte: a Lengyel Közgazdasági Társaság nem fogalmazott meg semmilyen tiltakozást a vétóval kapcsolatban.

A lengyel közgazdászokat tömörítő, 1945-ben alapított Lengyel Közgazdasági Társaság szerint a vétó egy politikai természetű ügy, amelyben – hagyományaiknak és alapelveiknek megfelelően - nem foglalnak állást, vagyis a tiltakozásukról szóló hírek valótlanok.

A Lengyel Közgazdasági Társaság a hétfői sajtóhíreket „komoly félreértésnek” nevezte, amely hátterében szerintük az állhat, hogy a szóbanforgó nyilatkozatot a Lengyelországban mintegy 20 évvel ezelőtt több lengyel közgazdász által létrehozott, nevében (Association of Polish Economists, Towarsystwo Ekonomistów Polskich, TEP) a Lengyel Közgazdasági Társasághoz igen hasonló szervezet jelentette meg a honlapján.

Ennek a szűk szakmai szervezetnek jelenleg mindössze körülbelül 150 fős tagsága van, és semmi köze a „hivatalos” Lengyel Közgazdasági Társasághoz, mely több mint 3 ezer taggal rendelkezik.

A Lengyel Közgazdasági Társaság cáfolatát megerősítette portálunknak Pleschinger Gyula, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke, aki rendszeres kapcsolatot tart a V4-es országok Közgazdasági Társaságaival.

A Lengyel Közgazdasági Társaság friss tájékoztató levele egyértelműen fogalmaz, eszerint a Lengyel Közgazdasági Társaság semmilyen formában nem tiltakozott a lengyel és magyar vétó ellen

húzta alá Pleschiger Gyula, aki a lengyel kollégái írásbeli tájékoztatását tegnap kapta meg az ügyben.