Megsemmisült az orosz hadieszközök 90 százaléka egy ukrán támadásban

Hírek2024. jan. 14.F. P.

Az egyik hely, ahol Ukrajna tavaly megvetette a lábát, a Dnyeper folyó keleti partja Herszon közelében. Az oroszok nem tudták felszámolni az ukrán hídfőt, mert az odaküldött tankok és egyéb eszközök 90 százalékát kilőtték az ukránok megfelelően irányított drónokkal.

Az ukrán haderő tavaly hídfőket létesített a Dnyeper keleti partján Herszon közelében, a Krím szárazföldi bejáratától nagyjából 70 km-re. A hídfőt kiszélesíteni, egységes frontvonalat létrehozni nem sikerült, ugyanakkor a pozíciót megtartották a Herszentól 35-40 km-re fekvő Krinkijnél a brit védelmi minisztérium X-en (korábbi Twitter) közzétett jelentése szerint.

Az oroszok komoly erőket küldtek a hídfő felszámolására, de a jelentés szerint Ukrajna speciális FPV-UAV drónokkal bemérte az orosz járműveket, és részben a drónok saját robbanóanyagával, részben a bemérés alapján az ukrán tüzérség megsemmisítette ezeket.

Egy, a brit védelmi minsiztrium által megbízhatónak tartott orosz katonai blogger szerint az odaküldött orosz hadieszközök 90 százalékát sikerült megsemmisíteni a Krinkij régióban. Ennek oka, hogy az oroszok kevés megfelelő eszközzel rendelkeznek a dróntámadások kivédésére a régióban.

Az továbbra is nyitott kérdés, hogy sikerül-e a hídfőt kiszélesíteni és komolyabb ukrán erőket a Dnyeperen átjuttatva kiszélesíteni a támadást idén, vagy csak a hídfő megtartására, és így az orosz erők lekötésére és máshonnan való elvonására tudnak törekedni.

A címlapi és borítóképen egy ukrán ''barkácsdrón'' látható. Az ukrán és az orosz haderő is nagy számban vetett be eddig a háború során a professzionális katonai drónok mellett bárki által megvásárolható, polgári felhasználásra szánt drónokat, amelyeket például a képen látható módon bomba/kézigránát hordozó és kioldó rendszerrel szereltek föl. Az így készült drónok olcsók, hatékonyak és óriási pusztítást képesek véghezvinni az ellenség soraiban. (a szerk.) Kép forrása: Shutterstock