Különös turisztikai ötlettel állt elő Dublin, bejött nekik

Utazás2024. jan. 14.D.F.D.
A rovat támogatója:

Az ír fővárosban barangolva mobiltelefonjainkon elevenedik meg a történelem.

Kiterjesztett valósággal, az okostelefonokra alapozva mutatja be nevezetességeit az idelátogatóknak Dublin, amely sorra zsebeli be a turisztikai díjakat. Az ír főváros idén az Intelligens Turizmus európai fővárosa lett, ezen kívül a világszínvonalú digitális tartalmaikért elnyerték az Okosturizmus fődíját.

Minek köszönhető, hogy Dublin ilyen gyorsan élre tört az idegenforgalomban? Cikkünkben az okokat gyűjtöttük össze.

Élményszerűbb, zöldebb és innovatívabb környezet szükséges ahhoz, hogy Dublin hatékonyan tudja bemutatni értékeit a látogatók számára – ez a döntés született 8 évvel ezelőtt az ír fővárosban. Az önkormányzat elhatározta: együttműködéseken keresztül tanul Európa legsikeresebb turisztikai célpontjaitól, megvizsgálja, alkalmazza, sőt továbbfejleszti a máshol már bevált gyakorlatokat. E célokat Dublin beágyazta a 2028-ig tartó turisztikai stratégiájába is.

Megelevenedő középkor a történelmi negyedben

A Dublin Discovery Trails egy olyan egyedi történetmesélés platform, amelyet a dublini önkormányzat fejlesztett ki a városba látogató érdeklődőknek, turistáknak.

Az applikáció letöltése után a történelmi negyedben barangolva saját mobiltelefonunkon láthatjuk, hogyan éltek itt a középkorban.

A fejlesztés nyomán valós emberi történeteket ismerhetünk meg, miközben betekintést kapunk az ír történelembe.

Dublin hangulatos belvárosa előtérben a települést átszelő Liffey folyó fölé épített Grattan híddal. A ma látható híd 1872-ben épült, de a helyén 1676-ban is híd állt. Fotó: Shutterstock

A díjnyertes, világszínvonalú fejlesztés a magával ragadó történetmesélésre és az interaktív tartalomra koncentrál a kiterjesztett valóság (AR) segítségével. A könnyen hozzáférhető digitális megoldás egyszerűen és látványosan mutatja be a turista célpontokat. Vagyis: eddig nem tapasztalt, élethű módon lehet felfedezni úticélokat az ír fővárosban.

A háromdimenziós portál visszarepít minket az időben, így tökéletesen el tudunk merülni egy-egy történelmi jelenetben vagy éppen sokkoló háborúban. A látogatóknak kifejlesztett applikációban úgy ráközelíthetünk egy-egy látványosságra, ahogy eddig még soha. Ennek köszönhetően az épületek homlokzatán keresztülvágva betekinthetünk, mi rejtőzik a történelmi falak mögött.

Eurómilliárdok a háttérben

Dublinban a világjárvány előtt a turizmus 68 ezer munkahelyet tartott fent, miközben a város évi 8,6 millió látogatót fogadott. Ez évente csaknem 2,6 milliárd eurós turisztikai költést eredményezett. A fejlődés fenntartása érdekében az ír főváros olyan intelligens turisztikai programot indított, amely egyesíti a technológiát és az innovációt, megújítva ezzel a hagyományos turisztikai élményt. A turisztikai szolgáltatások magas szintre emelésével Dublin ma a legmodernebb igényeket is ki tudja szolgálni.

Első európai városként 2015-ben külön kulturális vállalatot hozott létre a kulturális fejlődés előmozdítása érdekében. A Dublin City Council Culture Company az egész városra kiterjedő kulturális projekteket és helyszíneket kezel, magánszemélyekkel, közösségekkel és szervezetekkel együttműködve.

Ennek keretében nyílt meg például az ír építészetet és társadalomtörténetet bemutató múzeum. A vezetett túrák itt kiegészülnek az akadémiai kutatásokkal és digitális archívummal. 

Virágzó bicikli-megosztás 

A sokszor barátságtalan időjárás ellenére Dublin zöld és fenntartható. A város virágzó kerékpár-megosztási rendszerrel büszkélkedhet, ez évente csaknem 25 millió használatot jelent.

A város több mint 1600 megosztható kerékpárral és kiterjedt bicikliút-hálózattal rendelkezik, emellett a tengerpart kerékpárral történő felfedezését kiemelten ajánlják.

A 2020-ban felavatott Coastal Mobility Route a fenntartható közlekedést támogatja, és már látszik az eredmény az emberek alakuló utazási szokásain keresztül.

Elkötelezve a fenntarthatóság mellett

Az ír főváros tehát Európa-szerte feltérképezte a legjobb intelligens turizmus gyakorlatokat, és beépítette azokat a turisztikai stratégiájába, amely kiemelt hangsúlyt fektet az innovációra. Dublin azzal is elkötelezte magát a fenntarthatóság mellett, hogy első ír városként aláírta a Glasgow-i Nyilatkozatot a Fenntartható Turizmusról.

Dublin emellett azzal is lenyűgözte az európai turizmus fővárosáról döntő bírákat, hogy célul tűzte ki: 2026-ra a világ első autizmusbarát városává válik. 2028-ra vonatkozóan pedig a városvezetés arra tett ígéretet, hogy az egyetemes akadálymentesítést a város összes tevékenysége középpontjába helyezi.

Egyedi utazási élmény a reptéren 

A dublini repülőtér vezető szerepet tölt be a befogadó utazási élmény megteremtésében. Kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a döntések összhangban legyenek a fogyatékkal élők szükségleteivel. Az olyan kezdeményezések, mint a „csuklópántok és zsinórok”, lehetővé teszik a támogatásra szoruló utasok azonosítását.

A repülőtér kialakított egy szenzoros szobát, hogy kizárja a nyüzsgő környezetet, kifejezetten a speciális igényű vagy demenciával küzdők számára. Az újítások kiterjednek a segítőkutyák megőrzőszobájára, hangerősítő pontokra a hallássérültek számára, valamint az autista utasok számára készült vizuális segédeszközökre a repülőtéri utazás megtervezéséhez.