Megszólaltak londoni elemzők az MNB kamatemelésével kapcsolatban

Hírek2021. jún. 22.MTI

Londoni pénzügyi elemzők előrejelzése szerint rövid, gyors, meredek ütemű monetáris szigorítási ciklus kezdődött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden bejelentett kamatemelésével. A City elemzői közösségében ugyanakkor eltérnek a vélemények az MNB további kamatemeléseinek várható ütemezéséről.

A magyar jegybank monetáris tanácsa az előzetes várakozásoknak megfelelően 30 bázisponttal 0,90 százalékra emelte az alapkamatot kedden.

Liam Peach, az egyik legnagyobb londoni központú globális pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics feltörekvő piacokkal foglalkozó közgazdásza kedd esti helyzetértékelésében közölte: a ház a következő három olyan kamatdöntő ülésen vár további kamatemeléseket, amelyekkel egy időben az MNB új inflációs jelentéseket is kiad.

A Capital Economics előrejelzése ennek alapján az, hogy a magyar jegybank szeptemberben, decemberben és jövő márciusban jelent be egy-egy 20 bázispontos emelést.

A Morgan Stanley pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzői ugyanakkor júliusra, augusztusra és szeptemberre várnak egyenként 15 bázispontos kamatemeléseket az MNB részéről.