Megszűnhet a balti nukleáris biztonság - az oroszok figyelmeztették Finnországot és Svédországot

Hírek2022. ápr. 14.Növekedés.hu

Moszkva figyelmeztette a NATO-t, hogy ha Svédország és Finnország csatlakozik a katonai szövetséghez, Oroszországnak meg kell erősítenie védelmét, és a jövőben nem lehet elkötelezett az „atommentes” Balti-tenger mellett - írja az Euronews.

Nem lehet többé beszélni a Balti-tenger atommentes státuszáról, helyre kell állítani az egyensúlyt

mondta Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács alelnöke, korábbi államfő és miniszterelnök - olvasható az Euronews cikkében.

Medvegyev jelezte, hogy Oroszország a mai napig nem tett ilyen intézkedéseket, és nem is fog tenni – de ez függ az atlanti szövetség magatartásától is. A Kreml korábban többször is hangsúlyosan felszólalt az esetleges bővítési lépések ellen.

Medvegyev nem részletezte, hogy Moszkva milyen intézkedéseket tehet, de Oroszország kalinyingrádi exklávéja, ami Lengyelország és Litvánia közé szorul, nemrég nagyszabású haditengerészeti gyakorlatok színtere volt a Balti-tengeren.

A hagyományosan semleges két skandináv ország az ukrajnai válság óta többször jelezte, hogy saját biztonsága érdekében hajlik a NATO-csatlakozásra, de erre vonatkozó döntés még nem született meg.

Sanna Marin finn miniszterelnök arról beszélt szerdán, hogy minél hamarabb megállapodásra akar jutni az ügyben a finn parlamentben.

Úgy gondolom, elég gyorsan meg fog történni. Nem hónapokon, de heteken belül.

- tette hozzá. Svéd sajtóhírek szerint Magdalena Andersson már június végén csatlakozna, egyes források szerint a madridi NATO-csúcson adná be országa jelentkezését.

Marin szerint hazájának fel kell készülnie mindenféle orosz akcióra, hozzátéve, hogy nincs más lehetőség a biztonsági garanciákra, mint a NATO 5. cikkelye szerinti elrettentés és közös védelmi politika, amely kimondja, hogy az egyik partner ellen irányuló támadást mindenki elleni támadásnak kell tekinteni.