Megújult a Nemzeti Tehetség Program honlapja

Hírek15 órájaMTI

Megújult a Nemzeti Tehetség Program arculata és honlapja, a 13 meglévő weboldalból közös oldalt hoztak létre, amelyen bemutatják, milyen programok, ösztöndíjak, mentorálási lehetőségek érhetők el - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatorna műsorában.

Nagy-Vargha Zsófia a megújult honlap egyik leginnovatívabb újdonságának a Tehetségtérképet nevezte, amely a hazai és határon túli fiataloknak szóló tehetséggondozó programokat gyűjti össze.

A helyettes államtitkár a megújulás okaként azt mondta, hogy nagyon szerteágazó volt a Nemzeti Tehetség Program kommunikációja. Most már célzottan, egy helyről lehet tájékozódni a nemzetitehetsegprogram.hu oldalon - tette hozzá.

Ismertetése szerint a Tehetségtérkép funkcióba beírható, ki milyen területen keres magának programot, online legyen vagy személyes jelenléttel járó, hol lakik, mi a legnagyobb távolság, ahová még el tud menni - és a keresőprogram kiadja, milyen lehetőségek vannak.

Nagy-Vargha Zsófia hangsúlyozta: a program folyamatosan bővül, lehet, hogy valaki még nem talál tehetséggondozó programot a lakóhelye közelében, de ezek száma jelentősen bővül a következő hetekben.

Az is cél, hogy ne csak a Nemzeti Tehetség Program programjai kerüljenek fel a térképre, hanem minden létező, Magyarországon elérhető tehetséggondozó program - tette hozzá.

A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy elindították a tehetségazonosító mérést, amely nem különböző tantárgyakat mér, hanem készségeket, képességeket, problémamegoldó, illetve szókincstesztből áll. Ez kiegészül egy úgynevezett tehetségmozaikkal, szubjektív értékelést ad az adott diákról, egyrészt a tanár részéről, másrészt a diák írja le saját magáról, miben látja magát erősnek, miben szeretne még fejlődni. Ezek alapján célzottabban tudják javasolni az iskolának, térségnek a tehetséggondozó programokat.

Nagy-Vargha Zsófia elmondta, az elmúlt 16 évben 37 milliárd forintot fordított a kormány a Nemzeti Tehetség Programra. A legnagyobb eredménynek azt nevezte, hogy ebből a programból mindenki támogatást kaphat, akinek valamilyen köze van a tehetséggondozáshoz, éves szinten több százezer diákhoz, tanárhoz jut el, tavaly pedig elindították a "Köbüki" tehetséggondozó tanári ösztöndíjat.

Mintegy 300-350 ezer fiatal kap segítséget, és mint a helyettes államtitkár közölte, a tehetségeket a Kárpát-medence egész területén támogatják, külön pályázati kategória támogatja a határon túli fiatalokat, ők részesülnek az Ady Endre-ösztöndíjban is, amely a tehetség mellett a szociális helyzetet is figyelembe veszi.

Nagy-Vargha Zsófia a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában közölte: pár hét múlva meghirdetik a "Köbüki" tehetséggondozó tanári ösztöndíjat.

Mint mondta, sokkal egyszerűbb, letisztultabb lesz ez a pályázati felület is, és egyszerűbb lesz a pályázati folyamat is.

Azok a pedagógusok pályázhatnak, akik a klasszikus természettudományos tárgyakon kívül magyar nyelvet és irodalmat, történelmet, ének-zenét, vizuális kultúrát tanítanak, akár alapfokú művészeti iskolában.

Ha valakinek van kimagasló eredményt elért diákja, formanyomtatvány kitöltése után automatikusan megkapja az ösztöndíjat. A támogatás havi nettó 75 ezer forintot jelent tíz hónapon keresztül.