Megvalósította első napelemes kiserőmű beruházását az MVM ESCO

Hírek2022. máj. 23.Növekedés.hu

Az MVM ESCO Urban Kft. május első hetében átadta a Kingspan Kereskedelmi Kft. újhartyáni és felsőlajosi gyárainak tetején megvalósított 300, illetve 108 kW beépített teljesítményű napelemes kiserőműveit, amely igazi mérföldkő az MVM ESCO történetében. Az ESCO konstrukcióban létesített kiserőművek hosszú távon jelentősen csökkentik a Kingspan Kft. energiaköltségeit. A konstrukció keretében a megvalósítás teljes költségét az MVM ESCO Urban Kft. vállalta, a Kingspan pedig 15-éves szerződés keretében rögzített áron vásárolhatja meg a zöld energiát, majd a futamidő végén a teljes kiserőművet.

A napelemek révén a Kingspan évente 150 tonnával kevesebb szén-dioxid-kibocsátás mellett tudja megvalósítani piacvezető hőszigetelt építőipari termékeinek előállítását, míg a 410-450 MWh/év zöldenergiát a versenypiacinál lényegesen kedvezőbb áron szerzi be az MVM ESCO Urban Kft.-től.

„Az MVM ESCO célja, hogy minél több olyan beruházást tudjon saját finanszírozásban kivitelezni, ami amellett, hogy az ügyfeleinél azonnali megtakarítást eredményez, jelentősen hozzájárul Magyarország iparának zöldítéséhez, és az importfüggőség csökkentéséhez. Az MVM ESCO az elmúlt időszakban számos napelemes kiserőmű megvalósítására kötött szerződést, melyek kivitelezési munkái jelenleg is ütemtervszerűen zajlanak”

– mondta el Kiss Csaba Attila, az MVM ESCO Urban Kft. ügyvezetője.

„A Kingspan elsődlegesen fontosnak tartja a karbonlábnyomának csökkentését, és ez a beruházás jelentős lépést jelent a vállalatcsoport életében”

– mondta Mikolaj Paly gyárigazgató.

Az MVM ESCO Zrt. és 100 %-os tulajdonú leányvállalata az MVM ESCO Urban Kft. fő tevékenysége energiahatékonyság növelésére irányuló beruházások megvalósítása az ügyfelei megbízásából. A beruházásokat minden esetben az MVM ESCO finanszírozza meg, amiket az ügyfelek az energiaköltségeiken nyert megtakarításból törlesztenek. Az MVM Csoport szerteágazó és stabil szakmai hátterén alapozva az MVM ESCO képes az energetika bármely területén beruházásokat végrehajtani, csökkentve ezzel az ügyfelei finanszírozási igényét.

A Kingspan Csoport globális szinten vezető pozíciót tölt be a nagy teljesítményű, alacsony szén-dioxid-kibocsátású épületek szigetelése és burkolatépítése területén. Küldetésünknek tekintjük, hogy hozzájáruljunk egy olyan jövő megteremtéséhez, amelynek középpontjában a nulla nettó kibocsátás elérése, valamint az emberek és a bolygó jólléte áll. Tízéves, csoportszintű globális fenntarthatósági stratégiánk révén a következő három fontos, globális kérdésre kívánunk hatást gyakorolni: éghajlatváltozás, körforgásos jelleg és természeti értékeink védelme. Hozzájárulunk a világ megújulóenergia-szerkezetéhez, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez, a hulladék hulladéklerakóktól való eltérítéséhez és a víztakarékossághoz, a műanyaghulladék értéknövelő felhasználását elősegítő megoldásokat biztosítunk, valamint elősegítjük a világ óceánjainak megtisztítását és a biológiai sokféleség védelmét.