Stabil gazdálkodás jellemezte az MVM Csoportot 2021-ben

Hírek2022. ápr. 29.Növekedés.hu

Az MVM Csoport stabil gazdálkodással zárta a 2021-es évet, ezzel nagymértékben hozzájárult Magyarország ellátásbiztonságához. Az energetika világpiaci helyzete és a járványhelyzet ellenére a társaságcsoport folyamatosan biztosította a villamos energiát és a földgázt a lakosság, illetve a vállalkozások számára.

A társaságcsoport árbevétele részben külső hatásoknak köszönhetően 2851 milliárd forintra nőtt, míg adózott eredménye 3 milliárd forinttal javult az egy évvel ezelőttihez képest.

Az MVM Csoport diverzifikált portfóliójának, sokrétű energiatermelő-, energiabeszerzési-, illetve kereskedelmi tevékenységének köszönhetően az IFRS szerinti EBITDA értéke 2021 év végén elérte a 262 milliárd forintot, ami 58 milliárd forinttal több, mint 2020-ban.  A társaságcsoport EBITDA értéke többek között az elmúlt időszak sikeres akvizíciói miatt növekedett, ami a 2020 októberében megvásárolt innogy Ceska Republika 2021-es teljesítményének, illetve az ÉMÁSZ Hálózati Kft. (jelenlegi nevén MVM ÉMÁSZ Áramhálózati Kft.) 2021. szeptemberi megvásárlásának köszönhető.

Az MVM Csoport 2021 szeptemberében sikeresen végrehajtotta első, 55 milliárd forint névértékű kötvényaukcióját, amelyet novemberben egy 500 millió eurós nemzetközi kötvénykibocsátás követett. A kötvénykibocsátások sikeréhez hozzájárult, hogy az MVM Zrt. 2021 júniusában a 100%-ban állami tulajdonú vállalatok közül elsőként szerzett (befektetési kategóriájú) nemzetközi hitelminősítést.
A társaságcsoport 2021-ben tért át az IFRS-re, azóta nemzetközi szabályok szerint készíti az éves beszámolóját, amelynek köszönhetően nemzetközi szinten is összehasonlíthatóvá váltak az MVM eredményei.