Megvan a Bizottság javaslata: nem adják oda a magyar pénzek egy részét

Hírek2022. nov. 30.Növekedés.hu

Az Európai Bizottság javasolja a magyar helyreállítási terv elfogadását, egyben a 2021-2027-es költségvetési pénzek egy részének befagyasztását. A döntést az Európai Unió Tanácsa hozza majd meg - írja a VG.

Az Európai Bizottság elfogadásra javasolja Magyarország pandémiás kilábalási tervét, ami 5,8 milliárd eurót jelent, részletesen szabályozná azonban, hogyan költhetjük el ezt a pénzt – ha megkapjuk egyáltalán, ezt ugyanis 27 kulcsfontosságú reform végrehajtásához kötik - írja a VG.hu.

Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke szakítani fog a hagyományokkal, és a Politico értesülése szerint nem jön Budapestre „megünnepelni” a gazdaságélénkítési tervet. A hírt sajtótájékoztatón jelentette be Valdis Dombrovskis, a Bizottság alelnöke.

A brüsszeli javaslat nem meglepetés: már a múlt héten kiszivárgott, hogy elfogadják a tervet, de pénzt csak akkor adnak, ha Budapest további lépéseket tesz, hogy kielégítse a Bizottság elvárásait a jogállamisági vitában.

Előre kiszivárgott az is, hogy támogatják az uniós költségvetésből nekünk járó pénzek 65 százalékának, 7,5 milliárd eurónak a befagyasztását mindaddig, amíg Budapest nem teljesít bizonyos feltételeket.

A döntést a tagállamokat tömörítő Tanács hozza meg a következő hetekben minősített többséggel. Ha ez nem történik meg még az idén, akkor elveszik 4,65 milliárd eurónyi vissza nem térítendő támogatás. 

Dombrovskis a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy Magyarországnak minden feltételt teljesítenie kell, mielőtt szó lehetne a pénz utalásáról.

Didier Reynders igazságügyi biztos a sajtótájékoztatón megerősítette, hogy a 27 úgynevezett szupermérföldkő közül négy vonatkozik az igazságszolgáltatásra. Ide tartozik például az Országos Bírói Tanács jogköreinek megerősítése, az akadályok elhárítása, hogy a bírók az Európai Bírósághoz fordulhassanak jogértelmezésért és véleménykérésért, valamint annak megtiltása a magyar közhatalmi szerveknek, hogy a jogerős magyar bírósági ítéleteket megtámadhassák az Alkotmánybíróságon.

A döntést a tagállamokat tömörítő Tanács hozza meg a következő hetekben minősített többséggel. Ha ez nem történik meg még az idén, akkor elveszik 4,65 milliárd eurónyi vissza nem térítendő támogatás - írja a VG.hu.