Equilor: Uniós források nélkül jövőre recesszió jön, tartósan 400 felett marad az euró

Hírek2022. szept. 27.Sz.A.

Nehéz év előtt áll a magyar gazdaság. Tartósan a 400 forint feletti forintárfolyamra kell berendezkedni, jövőre már 420-as forint-euró árfolyam várható, a folyó fizetési mérleg és az államháztartási hiány, valamint a külső tényezők miatt. Az uniós források 30 százalékos lehívása esetén jövőre recesszióba csúszhat a magyar gazdaság – derül ki az Equilor friss előrejelzéséből.

A dühös medve időszaka következik a tőzsdéken, és nehéz időszak előtt áll a magyar gazdaság is. A kiszámíthatatlan energiaárak, a magas infláció, a vállalati és az állami beruházások visszafogása, a régió legmagasabb alapkamata, a folyó fizetési mérleg, az államháztartási hiány, és a belső fogyasztás visszaesése miatt jövőre már lenullázódik a növekedés itthon - derül ki az Equilor előrejelzéséből.

Idén 5 százalékos GDP-növekedést várnak, az infláció idén éves szinten 13,5 lehet, majd jövőre 15 százalékos lehet.

Az euró árfolyamával kapcsolatban tartósan a 400 forint feletti szintre számítanak, jövőre pedig a 420-as szintet is elérheti az árfolyam.

A magyar gazdasággal és a forint árfolyamával kapcsolatban a legfontosabb kockázatok a következők:

  • a vállalati csődök veszélye megnőtt
  • még jövőre is 15 százalék lehet az infláció, amely csak 2024-ben enyhülhet 
  • romlik az ország egyensúlyi helyzete, jelentős államháztartási hiány és külkereskedelmi hiány alakult ki
  • az energiaárak alakulása
  • az energia drágulása miatt gazdaságszerkezeti átrendeződésre lehet számítani
  • háború alakulásának kockázata
  • vita az uniós forrásokról

Az uniós forrásokkal kapcsolatban is több forgatókönyvet vázoltak:

- Ha megkapjuk a források 80 százalékát, akkor idén 5 százalékos növekedés, jövőre stagnálás, 2024-ben 2,5 százalékos növekedés lehet.

- Ha csak a 30 százalék érkezik meg, akkor jövőre recesszió lesz, mínusz 0,5 százalék, 2024-ben pedig 2 százalékos GDP bővülésre lehet számítani.

A forint-euró árfolyam átlaga idén 403, jövőre pedig 420 forint körül alakulhat.

Alapesetben tartósan 400 forint felett lehet a forint-euró árfolyam, de ha lesz megállapodás az uniós forrásokról, akkor erősödhet a forint.

Az euró-dollár árfolyam idén 419, jövőre a 420-as szinten alakulhat, 2024-ben pedig 380-ra süllyedhet.

Továbbra is rengeteg a kockázati tényező a folyó fizetési mérleg és a csökkenő devizatartalékok a magas gázár, és az erősödő dollár miatt.

A jelentős kamatemelési ciklus is csak lassította a forint gyengülését, a régióhoz képest pedig már szinte dupla kamatunk van.

Idén az MNB alapkamata 13,75 százalékon tetőzhet, jövőre 11 százalékra mérséklődhet.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és az MNB közötti konfliktus is kockázat - mondták az Equilor szakértői.

Az államháztartási egyenleg tavaly 6,8 százalék volt, idén 6,1, jövőre 3.8 százalék körül alakulhat és csak 2024-ben térhet vissza a 3 százalék körüli szintre.

A GDP-arányos államadósság csökkenő pályára kerül, a tavalyi 76,6 százalékról idén 75 százalékra, jövőre 74 százalékra mérséklődhet.

A vezető részvényekkel kapcsolatban az OTP-nél az extraprofitadó, a moratórium és a kamatstop, az orosz-ukrán kockázatok, és a hitelkihelyezés csökkenése rontja a kilátásokat.

A MOL esetében a magas olajár, az energiaszektortól várt 300 milliárd extraprofitadó erős kockázat.

A Richternél van ok az optimizmusra, a Magyar Telekomnál azonban szintén romlanak a kilátások az extraprofitadó miatt - vélik az Equilor elemzői.