MEKH: Szeptemberben is csökkent a hazai földgázfogyasztás

Hírek2022. nov. 14.Növekedés.hu

Szeptemberben a belföldi földgázfogyasztás napi átlaga a megelőző négyéves sávhoz viszonyítva jelentősen csökkent, azaz felgyorsult a magas földgázárakhoz való keresleti alkalmazkodás – állapítja meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szeptemberi földgázpiaci jelentése.

Szeptemberben a hazai földgázfelhasználás (4,4 TWh) az előző évihez képest 9%-kal csökkent. A csúcsnapi felhasználás 197 GWh-t tett ki, amely 2016 óta a legkisebb érték.

A fogyasztás szerkezetének változásáról a hivatal augusztusi adatokkal rendelkezik. Ezek szerint az egyetemes szolgáltatás lakossági szegmensének fogyasztása év/év alapon 18%-kal, a marginális nem lakossági rész 25%-kal, az erőművi felhasználás 3%-kal csökkent az előző évhez képest. A kevésbé hőmérsékletfüggő ipari felhasználást reprezentáló egyéb kategória fogyasztása 37%-kal csökkent, amely a magas árszint keresletcsökkentő hatásaként értékelhető.

Az Európába érkező vezetékes és cseppfolyósított földgázforrások volumene (294 TWh) szeptemberben az előző évinél 10%-kal alacsonyabban alakult, havi alapon a csökkenés 3%.

Az orosz forrás szeptemberben az Északi Áramlat kiesésével tovább csökkent, a megelőző hónaphoz képest 31%-kal. A norvég forrás kivételével, ahol karbantartási munkák miatt csökkent a szállítás (-9%), havi alapon valamennyi további forrás nőtt. Az LNG és afrikai forrás 7%-kal, a TAP 18%-kal bővült augusztushoz képest.

Szeptemberben a 2022. november havi termékárak az európai és ázsiai piacokon 50 €/MWh körüli értékkel csökkentek. Az árak mérséklődése irányába hatott a földgázintenzív ipari kereslet visszaesése, és a tárolói töltöttség magas szintje.

A szeptemberi spot árszintek 70-80 €/MWh-val csökkentek a megelőző havi záróárhoz képest és a következő (október) havi termék ára szintén csökkenő trendet mutatott, és jelentős volatilitás után 190 €/MWh szinten zárta a hónapot. Az éves termék ára is a 180-190 €/MWh tartományba tért vissza.