Jön a recesszió? – Mekkorát üt a magyar gazdaságon az energiaválság?

Elemzések2022. nov. 14.HP

A kedden reggel napvilágot látó harmadik negyedéves GDP számokról, illetve a 2022-es és 2023-as várható gazdasági teljesítményről kérdeztük az Erste Bank elemzőit, akik szerint az idei év második felében technikai recesszióba süllyedhetett a magyar gazdaság. A konjunktúra mélypontja előreláthatóan 2023 első negyedéve lehet.

Az Erste Bank elemzőinek várakozásai szerint a harmadik negyedéves gazdasági teljesítmény a második negyedévhez képest 0,7 százalékkal csökkenhet. Az előző év azonos időszakához mérten ugyanakkor 4,6 százalékkal bővülhet a gazdaság.

A növekedés motorja alapvetően az ipari termelés lehetett – mutatott rá Nagy János, az Erste Bank szenior elemzője. A legjelentősebb feldolgozóipari alágak teljesítményét az alacsony tavalyi bázis is segítette.

Emellett a szolgáltatások is jól teljesíthettek, elsősorban a szállítás, turizmus és szabadidős tevékenységek nőhettek az átlagot meghaladó mértékben.

A rendkívül száraz nyári időjárás következtében a kisebb súlyú mezőgazdaság masszív visszaesésére lehet számítani.

Ezenkívül az állami beruházások visszafogása egyre inkább éreztette hatását az építőiparban, melynek következtében az ágazat legjobb esetben stagnálhatott éves összevetésben.

Kilátások

Erősen kérdőjeles az előttünk álló időszakban a belső és a külső kereslet alakulása is. Egyrészt a vágtázó infláció és megemelkedett energiaköltségek jelentősen csökkentik a háztartások rendelkezésre álló jövedelmét, ami a fogyasztás visszaesését eredményezi.

Kérdés, hogy a viszonylag magas szinten álló hazai megtakarításokhoz érdemben hozzányúl-e a lakosság. A kényszerű költségvetési konszolidáció az állami kiadások visszavágását, a brutális infláció miatt megemelt kamatszint a hitelezés befagyását vonja maga után. Mindezek következtében a beruházási hajlandóság is masszívan mérséklődhet.

Másrészt a rövidtávú európai konjunktúra alakulása okoz bizonytalanságot.

Külkereskedelem

Pozitívumot jövőre alapvetően a külkereskedelem hozhat, amennyiben a jelenleg termelésbe forduló exportkapacitások kellő kereslettel találkoznak, és ezzel párhuzamosan a behozatal a visszaeső belső kereslet importigénye nélkül visszafogottabb maradhat.

Ezt a képet rontja, hogy egyre valószínűbb az Eurózóna recessziója jövőre, valamint az energiaárak várható alakulása. A világgazdaság motorjának, Kínának a helyreállása egyszerre lehet áldás és átok: bár masszív keresletet teremthet a globális iparnak, ugyanakkor minden bizonnyal ismét felhajtja a jelenleg konszolidáltnak tűnő energia- és nyersanyagárakat.

2022 és 2023

Összességében főként az első félév kiemelkedő teljesítménye miatt az idei év egészében 5,0 százalékos gazdasági növekedésre számítanak az Erste elemzői, míg a jövő évben stagnálásnak megfelelő, 0,2 százalékos bővülés következhet.

A magyar gazdaság valószínűleg az idei év második felében technikai recesszióba süllyedt, vagyis két, egymást követő negyedévben csökkenhet a reál-GDP. Emellett nem zárható ki, hogy jövő évben a valutaövezethez hasonlóan recesszióba süllyedünk, ami egész éves reál-GDP csökkenést jelent.

A konjunktúra mélypontja előreláthatóan 2023 első negyedéve lehet. Ezt követően megkezdődhet a helyreállás, melynek sebessége a gazdasági szereplők energia-alkalmazkodási képességén múlik.