Mekkora kockázatok övezik az idei GDP-növekedést? Itt az ÁSZ véleménye

Hírek2022. ápr. 12.Növekedés.hu

Az idei évi gazdasági növekedéssel és az államadósság-szabály betarthatóságával kapcsolatos kockázatokat vizsgálta meg elemzésében az Állami Számvevőszék. Az elemzés szerint az idei év vonatkozásában meghatározó tényezőt jelent a szomszédos országban zajló konfliktus és ennek negatív hatásai. Mindezek miatt továbbra is szükséges a kockázatok rugalmas kezelése.

Az elemzés rámutat arra, hogy a 2021. évi gazdaság újraindulását ösztönző válságkezelő gazdaságpolitika jó alapot teremtett a magyar gazdaság fenntartható növekedési pályára történő állításához. A 2021. évben az államadósság-mutató értéke 76,8% volt, amely alapján a Magyarország Alaptörvénye és a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény rendelkezései szerinti adósság-szabály teljesült. Kedvező folyamatot jelentett, hogy az előzetes adatok alapján a magyar gazdaság teljesítménye 7,1%-kal növekedett.

A 2022. évi gazdasági növekedés és költségvetési folyamatok esetén kiemelt kockázati tényezőt jelent az orosz-ukrán konfliktus, illetve az egyes országok által Oroszországgal szemben bevezetett szankciók hatásai.

Az orosz-ukrán konfliktus azért is meghatározó tényezőt jelent, mert tovább erősítette a 2021. év második felétől fellépő globális makrogazdasági kockázatokat. Ezek közé sorolható például a termelési láncok megszakadása, a kereskedelmi kapcsolatok és kínálat problémái, a nyersanyag- és energiaárak emelkedése, a globálisan emelkedő infláció, valamint a bizonytalan gazdasági környezet miatt visszaeső befektetések. E hatások várhatóan egyre inkább érintik majd a következő hónapokban az európai országok nemzetgazdaságait, így Magyarországot is.

A 2022. év első két hónapjában az államháztartás központi alrendszerének bevétele és kiadása is meghaladta a költségvetési törvényben meghatározott előirányzat időarányos értékét. A kiadások időarányos értéket meghaladó teljesülésében szerepet játszott az uniós programok bevételeinek és kiadásainak különbségéből adódó megelőlegezés (494,4 Mrd Ft értékben), valamint egyedi tényezők, mint például a 13. havi nyugdíj előrehozott kifizetése, valamint a családok részére az SZJA visszatérítés.

A 2022. évben is kiemelt fontosságú a reziliens költségvetési politika fenntartása a jelenlévő kockázatok kezelése érdekében. A költségvetési politika számára egyaránt kiemelt szerepe lesz az idei évben a gazdasági növekedés fenntartásának, valamint a sérülékenység további csökkentésének.

A teljes elemzés itt érhető el.