Mennyire (nem) tiszteljük a tanárokat?

Hírek2019. jan 10.Növekedés.hu

Egyértelmű összefüggés mutatható ki egy ország versenyképessége és humántőkéje között, mint ahogyan ugyancsak szoros együttmozgás jellemző a humántőke alakulása és a tanárok társadalmi státusza között. A kérdés az, vajon hol milyen mértékű tisztelet övezi a tanárokat, a tanári pályát.
Tanárok megbecsülési indexe (2018)
A Varkey Foundation készített egy részletes felmérést arról, hogy az egyes országokban milyen a tanári pálya és a tanárok társadalmi elismertsége. Összesen 35 országban kerestek fel egyenként több, mint 1000 válaszadót, és tettek fel kérdéseket a tanári hivatással kapcsolatosan. A válaszok alapján a tanári pálya felé megnyilvánuló társadalmi tiszteletet és megbecsülést országonként egy 0 és 100 közötti skálán számszerűsítették. 
A legmagasabb tisztelet Kínában és Malajziában illeti meg a tanárokat, a legalacsonyabb pedig Brazíliában és Izraelben.
A 35 ország sorában Magyarország a tanári pályát kevésbé tisztelők között kap helyet, közvetlenül Argentína és Csehország után. Az eredményeket vizsgálva szemet szúr, hogy a lista élén - Oroszországgal kiegészülve - távol-keleti országok helyezkednek el, miközben Nyugat-Európában a tanári pálya státusza jóval alacsonyabb. Érdekes még a nyugati országok között viszonylag elől lévő, a tanári reálbérek folyamatos lemorzsolódásáról cikkező Egyesült Államok helyzete és a világ egyik leginnovatívabb gazdaságával rendelkező Izrael utolsó előtti pozíciója.
A teljes cikk a Pénzügyi Szemle Online oldalán, ITT érhető el. 

SIKERSZTORIK
Így dolgozhatsz produktívan otthonról! 10 szuper tipp a home office-hoz
Sokan irigykednek azokra, akik megtehetik, hogy otthonról dolgoznak. A home office azonban nem mindenkinek megy egyszerűen.
HR2019. jan 28.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Reméljük, hogy nem téved a Microsoft egykori alapítója.
Tech2019. márc 15.
Hol élnek a leggazdagabbak? Még mindig nyugaton
Az USA-ban 607 milliárdos él, a világ húsz leggazdagabb emberéből tizennégy. De egyre több V4 országbeli dollármilliárdos lesz. A magyarok a lista végén vannak.
Siker2019. márc 14.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.