Sikeresen zárta informatikai befektetését az SZTA

Hírek2019. jan. 10.Növekedés.hu

Sikeresen kiszállt a Széchenyi Tőkebefektetési Alap a nyíregyházi SYSX informatikai cégből. A tőkealap forrásaiból 2016 januárjában 210 millió forintos tőkeemelést hajtott végre a nyíregyházi vállalat, amely az acéliparban használatos hegesztőgépek hatékonyságát növelő rendszer fejlesztésével foglalkozik.

A SYSX informatikai cég Nagy Péter által létrehozott spin-off vállalat, amely elsősorban a szintén Nagy Péter tulajdonában lévő GÉMTECH Kft. termékének, a Gémtech Energia Megtakarító és Munkaidő Optimalizáló Rendszer (GEMMOR) fejlesztésével foglalkozik. Az adatgyűjtő, tároló, kiértékelő és közbeavatkozó GEMMOR lehetővé teszi a technológiai vezetők és termelésirányítók számára, hogy pontos információkhoz jussanak a hegesztési munkafolyamatokról.

A rendszer ugyanis a munkavégzés során méri és egy számítógépes hálózat segítségével egy szerveren tárolja a hegesztés paramétereit. Szoftverének segítségével valós időben, illetve akár utólag is meg lehet tekinteni és értékelni lehet a paramétereket. A technológia alkalmazása nem csak a hegesztés magas minőségét biztosítja, hanem az utómunkák mennyiségének csökkenésével, az ezzel járó energiamegtakarítással jelentős hatékonyságnövelést is jelent. A termék iránt – amelynek fejlesztése folyamatos – igazán jelentős a piaci igény, különösen azon hegesztési műveletek esetében, amelyek extrém terhelésnek vagy időjárási körülményeknek vannak kitéve. A cég ideiglenes oltalommal rendelkezik szabadalmi bejegyzés tekintetében. Mivel a rendszer fejlesztése és piacra vitele alapvetően eltért a GÉMTECH Kft. üzleti profiljától (amely fejlesztését korábban szintén finanszírozta az SZTA, majd 2015 októberében eredményes exitet hajtott végre), ezért a társaság tulajdonosa annak a SYSX-be történő kiszervezése, azaz spin-off cég létrehozása mellett döntött. A SYSX elsődleges profilja a GÉMTECH Kft. által kifejlesztett GEMMOR rendszerrel felszerelt hegesztő egységek gyártása, értékesítése, valamint további kutatás-fejlesztési tevékenység végzése. A projektcég ezen tevékenységeinek megvalósítását a saját erőn kívül a Széchenyi Tőkebefektetési Alap tőkebefektetése segítette mind a humánerőforrás terén, mind tárgyi eszközök beszerzésében.

A Széchenyi Tőkebefektetési Alapon keresztül 2011 óta igyekszünk a hagyományos iparágakban tevékenykedő, de innovatív, növekedésre képes vállalkozások működését támogatni. Tőkeinjekciónk, valamint stratégiai szintű tanácsadásunk révén egyes vállalkozások növekedése mellett elősegíthetjük a kkv-szektor fellendülését is, ösztönözve ezzel a gazdasági növekedést.

– tette hozzá Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója.