Mi történik a bezárt kocsmákban rekedt sörrel?

Hírek2020. ápr. 19.Növekedés.hu

A kocsmák, a többi nyilvános szórakozóhelyhez hasonlóan, a belátható jövőben várhatóan zárva maradnak, olvasható a bbc.com hírportálon. Vajon mi történik a pincéikben felhalmozott italokkal?

Körülbelül 28,4 millió liter italról van szó!

Várhatóan ennyi sör marad a hordókban, ha a kocsmák a koronavírus miatt nyáron is zárva maradnak. A kocsmárosok jelenleg képtelenek eladni különböző söreiket – leszámítva, amit a vendégek elvisznek vagy otthonról megrendelnek.

Nagyon szomorú, hogy a kiváló sörök megalkotásába fektetett tehetség és munka kárba vész

mondja Tom Stainer, az Igazi Világos Sörért Kampány (Camra) vezérigazgatója.

Az emberek ezeket a söröket nem fogják meginni és valamennyi felhasznált erőforrás kidobott pénzzé válik.

Tom Stainer becslése szerint az Egyesült Királyság 39 000 kocsmájában egyenként átlagosan 15 hordó sört tárolnak. A legtöbb hordó 50 liter sört tartalmaz. A pasztörizált sörök, így a legtöbb világos sör szavatossága általában szállítás után három-négy hónappal lejár. Ha a bezárás több hónapig érvényben marad, a raktárkészlet zöme tönkremegy.

Keris De Villiers, a Ram Inn és még két további londoni kocsma tulajdonosnője azt mondja:

pincéiben körülbelül 10 000 font (több, mint 4 millió forint) értékű hordós sör romolhat meg, míg további 1 000 liter marad annak a mikrosörfőzőnek a tartályaiban, amelyet a közelmúltban férjével építtettek föl.

Amint a kocsmák március 20-án – a kávézókkal és az éttermekkel együtt - bezártak az Egyesült Királyságban, a szupermarketek alkoholeladásai több, mint 20 százalékkal emelkedtek.

Sok sörfőzde és sörnagykereskedő felajánlotta, hogy amint a zárlatnak vége, a hordókat költségmentesen visszaveszi. Ez valamelyest enyhíti a kocsmárosokra háruló pénzügyi nyomást.

Iain Crockett, a Gloucestershire-ben található Severn Brewing tulajdonosa azt mondja: a sörszállítók „életük legrosszabb heteit élik”, amikor a kocsmák visszaküldik az eladatlan készleteket. Üres hordók helyett teli tartályokat kell emelgetniük.

Iain azt szeretné, hogy az újranyitás időpontját néhány héttel korábban közzétennék.

Az összes kis sörfőzde megfelelően fel tudna készülni

mondja. A nagy sörgyáraknak komoly tárolókapacitásaik vannak, a kicsiknek nulláról kell indulniuk.

Egyenlőre azonban az a kérdés, hogyan szabaduljanak meg a több millió pint italtól. Várható-e az évszázaddal korábbi, amerikai nagy Alkoholtilalomhoz hasonló program, amikor összetörték a hordókat és a palackokat, tartalmukat pedig kiöntötték?

Valószínűleg nem. Az Egyesült Államokban a kocsmák tulajdonosainak megtiltották, hogy a megromlott sört a csatornákba öntsék, mert az jogsértő és káros a környezetre. Néhány brit kocsmáros azonban már ezt a megoldást választotta.

A Brit Vendéglősök Intézete nem tanácsolja, hogy sokan e lépéshez folyamodjanak, mert tart attól, hogy sokba kerül majd számukra. A brit jogszabályok szerint nagy mennyiségű romlott sör megsemmisítése esetén a kocsmárosoknak nem kell adót fizetniük, de az ilyen folyamatokat a sörfőzdék képviselői általában ellenőrzik. A társadalmi távolságtartás követelménye miatt azonban most nem látogathatják az érintett kocsmákat.

A kormány átmenetileg megengedte, hogy a sörfőzdék kocsmárosokat jelöljenek ki a romlott sörök kiöntési folyamatának ellenőrzésére. Ugyanakkor megfelelő módon, akár videofelvétellel is dokumentálva, bizonyítaniuk kell, hogy az italt valóban megsemmisítették.

Egy lehetőség, amelyet a kocsmárosok és a sörfőzők a BBC munkatársának felvettek, a megromlott sör átalakítása kézfertőtlenítő folyadékká. A Brewdog sörgyár már el is indította az ilyen szerek gyártását.

A koronavírus hatásainak enyhítése érdekében a kormány 330 milliárd font hitelt és 20 milliárd font egyéb segélyt, támogatást és adókedvezményt ajánlott fel a kiskereskedőknek és a kocsmáknak.

A kocsmák a helyi gazdaság fontos részei és közösségeink lelkei

mondta Iparstratégiai Minisztérium szóvivője.

Arra kértük őket, hogy az emberek védelme és a vírus terjedésének megakadályozása érdekében átmenetileg zárjanak be. Egyidejűleg azonban a járvány idején támogatjuk a vállalkozások, így a kocsmák fenntartását is.