Ezt tegye pénzével a koronavírus-járvány idején a szakemberek szerint

Hírek2020. ápr. 19.Növekedés.hu

Öt pénzügyi tanácsadó szólalt meg abban a témában, hogy szerintük mit érdemes, és mit nem szabadna csinálnunk a pénzünkkel a pandémia idején.

A CNBC öt pénzügyi tanácsadóval értekezett arról, mit érdemes tenni ezekben a pénzügyileg bizonytalan időkben. A legfontosabb: nem szabad pánikba esni. Azután pedig érdemes gyakorlatba ültetni a következő tanácsokat.

Legyen félretett pénzünk a vészhelyzetekre

„Ilyenkor az a legfontosabb, hogy az embereknek legyen egy úgynevezett sürgősségi alapja”

– osztotta meg a véleményét Shaun Melby. Ez az amerikaiak számára azért is nagyon fontos, mert az Egyesült Államokban nincs kötelező fizetett betegszabadság. A szakértők szerint az a legjobb, ha három-hat hónapnyi fizetésünknek megfelelő összeg van elkülönítve a vészhelyzetekre.

Ha nincs félretett pénzünk, a portál szerint segíthet a következő gyakorlat: készítsünk egy listát az összes nem alapvető fontosságú kiadásunkról (ne hagyjuk ki az az ismétlődő előfizetéseket sem, például Netflix vagy HBO GO). Állítsunk fel egy fontossági sorrendet, majd húzzuk ki a listáról azokat, amik az utolsó néhány helyen szerepelnek, és mondjuk egy hónapig próbáljuk ki, hogy ezekre nem költünk, helyette tegyük el ezt az összeget.

Ha tehetjük, támogassuk azokat, akiknek szüksége van rá 

Michelle Fait szerint, ha tehetjük, segítsünk pénzügyileg a családunknak, barátainknak, vagy bárkinek, aki rászorul.

„Ha egészségesek vagyunk, és a kormány intézkedései is engedik, hogy nyitva legyenek a helyi vállalkozások, akkor továbbra is segítsük őket.”

Legyen az étterem, kávézó vagy fodrász szalon, ilyenkor érdemes kicsit több borravalót adni.

„Ezek az emberek nem tudják miből fedezni a pénzügyi kiesést, ha otthonmaradásra kényszerülnek.”

Az is jó ötlet, ha pénzügyi adománnyal segítjük az élelmiszerbankokat.

Ne nyúljunk a befektetéseinkhez 

„A mostani időszak egy jó alkalom arra, hogy átértékeljük a céljainkat, és ellenőrizzük, hogy a befektetéseink összehangban vannak-e ezekkel a célokkal”

- nyilatkozta Ryan Marshall. Bár lehet, hogy egyesek szerint most érdemes ingatlanba fektetni, szerinte az ilyen tanácsokat inkább engedjük el a fülünk mellett. Sokkal fontosabb, hogy következetesen fektessünk be valamibe, mint nyélbe ütni egy látszólag jó üzletet.

„A bizonytalanság idején elsőre jó ötletnek tűnhet, hogy befagyasszuk a befektetéseinket, és helyette a pénzünket egy látszólag biztonságosabb helyen, például egy megtakarítási számlán tartsuk. De a befektetőknek le kell tudni győzniük ezt a késztetést”

– szólalt meg a témában Christine Benz. Szerinte mindenkinek tolerálnia kell egy bizonyos szintig a bizonytalanságot.

Egy másik javaslat: ne lógjunk állandóan a közösségi médián és ne olvassuk folyamatosan a pánikkeltő híreket - nyilatkozta Alexander Koury.

„Minden korábbi egészségügyet érintő rossz hír esetén a piacok negatívan reagáltak, de a kezdeti sokkot követően három-hat hónapon belül minden visszaállt a normális kerékvágásba, és a legtöbb esetben a piacok pozitív hozamot hoztak.”

Azért azt is hozzátette, hogy a nyereség semmilyen befektetés esetén nem garantált.