Milliárdos fejlesztés a Szegedi Tudományegyetemen

Hírek2019. dec. 25.MTI

A kutatást és oktatást egyaránt szolgáló, fejlett központi szolgáltató laboratórium hálózatot alakítottak ki uniós támogatással, csaknem egymilliárd forintból Szegeden és Debrecenben.

A Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) közleménye szerint a nagy áteresztőképességű vizsgálómódszerek - köztük a tömegspektrometria, a rendszermikroszkópia, a szekvenálás - közelmúltbeli jelentős fejlődése lehetővé tette a biológiai rendszerek rendszerezettebb, pontosabban és gyorsabb tanulmányozását.

Mindez új lehetőséget nyit az emberi betegségek tanulmányozásában és lefolyásuk megértésében.

A 979,7 millió forint uniós és hazai támogatással megvalósult projekt során az SZBK-ban, a Debreceni Egyetemen (DE) és a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) olyan fejlett központi szolgáltató laboratórium hálózatot hoztak létre, amely három fő funkciót ötvöz:

  • kutatási szolgáltatást nyújt,
  • oktató intézményként működik és
  • a legmagasabb technikai színvonalat és kompetenciát képviseli.

A konzorciumot vezető SZBK-ban nagy értékű műszerek beszerzésével biológiai adatok gyűjtésével és elemzésével foglalkozó egysejt-omikai laboratóriumot alakítottak ki. Az SZTE-n funkcionális sejtbiológiai és immunológiai laboratóriumot, Debrecenben pedig a szervezetben termelődő RNS-ek kísérleti módszerekkel történő meghatározását és bioinformatikai elemzését végző funkcionális transzkriptomikai laboratóriumot hoztak létre.

Az újonnan kialakított laboratóriumok a fő egységei lettek a betegségek okait, diagnosztikáját, gyógyítását és megelőzésének lehetőségeit kutató Magyar Molekuláris Medicinai Kiválósági Központnak (Hungarian Centre of Excellence for Molecular Medicine, HCEMM).