Milyen gazdasági csodák történtek az utóbbi 50 évben?

Hírek2018. nov. 13.Növekedés.hu

A két gazdasági csoda a leglátványosabb aspektusa annak a mozgó ábrának, amely bemutatja, hogy 57 év alatt hogyan alakult a világ tíz legnagyobb gazdaságának GDP-je.

Bár egy ilyen ábra hasznos abból a szempontból, hogy valós képet fest a nemzetgazdaságok méretéről, nem szabad elfelejteni, hogy ez egyfajta pillanatfelvétel, amely nem mutat semmilyen mozgást az idő múlásával. Tehát látjuk az adott gazdaság méretét, de azt nem, hogy pontosan hogyan jutott el odáig.
Több figyelemreméltó változás is történik az animációban, a leglátványosabbak kétségkívül a gazdasági csodák.
Az egyik ilyen gazdasági csoda a japánoknál történt: a II. világháborúban elszenvedett vereség után Japán öt éven belül rendkívüli gazdasági növekedést ért el. A gazdasági növekedés 1950 és 1973 között évi 9 százalékos, 1973 és 1994 között pedig évi 3,5 százalékos volt. A másik gazdasági csoda nem meglepő módon Kínában ment végbe. Az 1980-as és 1990-es évek új gazdasági reformjai segítségével megnyílt az út ahhoz a gazdasági nagyhatalom kialakításához, amelyként ma Kínát ismerjük. 1993-ra Kína pedig már újra a világ egyik legerősebb gazdasága lett.