Ezekben az országokban okozza a legtöbb halált a légszennyezés

Elemzések2018. nov. 13.Növekedés.hu

Közel félmillióan halnak meg idő előtt a légszennyezettség miatt, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség jelentése szerint. Összegyűjtöttük azokat az országokat, ahol a legnagyobb a veszély.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) jelentése szerint a légszennyezettség jelenti az egyik legnagyobb egészségügyi veszélyt Európában, ezen belül pedig a finompor, a talajközeli ózon és a nitrogén-dioxid. Ezek az anyagok légzési panaszokat, szív- és érrendszeri megbetegedéseket vagy rákot okozhatnak, súlyosabbá tehetik a már meglévő betegséget és csökkenthetik a várható élettartamot.

2015-ben 442 ezer idő előtti haláleset következett be a finomszemcsés anyagok (pariculate matter, PM) miatti légszennyezettség következtében, ebből 391 ezer a 28 európai uniós tagállamban.

Németország az EU egyik legnépesebb országa, így nem meglepő, hogy a legtöbb haláleset a légszennyezettség miatt ott történt, pontosan 62 300, ami a teljes lakosság 0,8 százaléka.

Viszont Bulgária lakosságát érinti a legnagyobb arányban a légszennyezettség, ugyanis a népesség 0,20 százaléka halt meg idő előtt a finomszemcsés anyagok miatt 2015-ben.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója szerint a szennyeződés legfőbb forrása a közlekedés, az energiatermelés, a mezőgazdaság, az ipar és a magánháztartások.