Milyen tapétát válasszunk otthonunkba?

Hírek2021. szept. 21.Növekedés.hu

Akár otthonunkat, akár irodánkat szeretnénk felújítani, a tapéta mindig gyors, egyszerű és költséghatékony megoldást jelent. A boltok polcai roskadoznak a különböző tapétáktól, így mindenki megtalálhatja azt, amely legjobban passzol otthonához. Tapétavásárlás előtt jogosan fogalmazódik meg bennünk a kérdés: mégis milyet válasszunk? Erre röviden csak annyit tudunk válaszolni: nem mindegy, milyen helyiségben szeretnénk használni, milyen stílust, milyen mintázatot képzeltünk el. Ha szeretnéd kiválasztani azt a tapétát, ami biztosan passzol lakásodhoz, akkor hoztunk néhány hasznos tippet, amelyet érdemes fejben tartanod.

A tapéta használatának előnyei

Még mindig aranykorukat élik a tapéták. De vajon miért használjuk ezeket ennyire szívesen? 

Nos, a legfőbb előnyei egyértelműen a gyors és egyszerű felhelyezhetőség. Nagyobb szaktudás nélkül, egy kis ügyességgel bárki képes kitapétázni otthonát. Ráadásul pénztárcakímélő megoldást is jelent. 

A tapéta mellett további érv, hogy könnyedén beszerezhetjük akár a boltokból, akár online. A nagyvárosokban is elérhetőek, Tapétabolt Budapest szívében is megtalálható. 

Mi alapján válasszunk tapétát? 

Először is egyáltalán nem mindegy, hol szeretnénk használni. Irodában vagy otthonunkban? Férfias vagy nőies szobában, gyerekszobában? Nappaliban, hálószobában, egyéb helyiségekben? Ha már van egy kiindulási alapunk, könnyebb folytatni a keresést. 

Ezt követően határozzuk meg, milyen stílust szeretnénk. Visszafogott, klasszikus, elegáns? Modern, színes, kicsit talán extrém? Manapság a gyártóknál mindenféle stílusú tapéta megtalálható, így otthonodat maximálisan saját elképzeléseidhez tudod igazítani. 

Csíkos, virágos, pöttyös, geometriai mintás… választási lehetőségekből nincs hiány! Érdemes figyelembe venni, hogy a nagyobb minták nagyobb helyiségekben mutatnak jól, az apró mintásak pedig értelemszerűen a kisebb helyiségekben.

Hasznos tippek tapétázáshoz

Ha szeretnénk mi végezni a tapétázást, érdemes megfogadni néhány jó tanácsot, ami megkönnyíti a folyamatot.

  • Mielőtt belevágnánk, mindig számoljuk ki a helyiség méretei alapján, hogy hány tekercs tapétára lesz szükségünk! Nyugodtan rászámolhatunk 1-2 plusz tekercset a későbbi hibák javítása érdekében, hiszen a tapétagyártók többsége az adott típusokat maximum 1-2 évig forgalmazza. Így elképzelhető, hogy később már nem fogjuk tudni beszerezni ugyanazt, amit eredetileg használtunk. 
  • A művelethez szerencsére nem kellenek különösebben speciális eszközök. Ami jó szolgálatot tesz, az egy spakli, egy kefe, egy henger és egy tapétázóasztal. 
  • Egyre nagyobb népszerűségnek örvend az a megoldás, hogy egy helyiségen belül kombináljuk a tapétát, illetve a falfestéket. Ha például visszafogott színűek a falak, de mégis szeretnénk egy kicsit feldobni, akkor egy különleges mintázatú vagy színű tapéta jó ötlet lehet.(X)