Utasbiztosítás: van megoldás Covid-fedezettel

Utazás2021. szept. 21.Bódy Géza
A rovat támogatója:

Az utasbiztosítás minden helyzetben hasznos, azonban a koronavírus-világjárvány kezdete óta még fontosabb a szerepe. A biztosítók gyorsan reagáltak a megváltozott körülményekre.

Amennyiben valaha volt a kezünkben utasbiztosítási szerződés, bizonyára tudjuk, hogy a biztosítók korábban kizárták a fedezetek alól a különböző járványokkal kapcsolatos káreseményeket. A Covid-19 megjelenése azonban alaposan felforgatta ezt a gyakorlatot. Nagy kihívást jelentett az utazásra nem javasolt térségek kiterjesztése a világ szinte valamennyi országára, hiszen a biztosítók korábban automatikusan mentesültek a kárkifizetés alól ezekben a térségekben.

A változó körülmények hatására a biztosítók gyorsan léptek, és egyes utasbiztosításokat Covid-fedezettel láttak el.

A koronavírussal kapcsolatban számos olyan helyzet adódhat, amely az utasbiztosítás vonatkozásában káreseménynek minősülhet – hívja fel a figyelmet Cseh Anett a Netrisk.hu termékfejlesztési vezetője. Mint mondja, ha az utazás közben elkapjuk a vírust, és orvosi vagy kórházi ellátásra szorulunk, az úti célunktól és az ellátás helyétől függően jelentős kiadások merülhetnek fel. Szintén igen kellemetlen helyzet, ha az indulásunk előtt karanténba kerülünk, és nem tudunk elutazni, de akár az is előfordulhat, hogy a járványügyi helyzet épp az ott-tartózkodásunk alatt fordul rosszabbra, és idő előtt kell hazautaznunk.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy miként válasszunk utasbiztosítást Covid-fedezettel.

Cseh Anett szerint az utasbiztosításunk kiválasztásakor érdemes alaposan átgondolni, hogy pontosan mire van szükségünk: autós utazáskor például szükségünk lehet gépjármű assistance szolgáltatásra, aktív pihenés esetén pedig érdemes sport célú ajánlatok között böngészni.

Mielőtt döntenénk, feltétlenül hasonlítsunk össze több ajánlatot is: a Netrisk.hu utasbiztosítás kalkulátorában külön jelzést kaptak a Covid-fedezettel rendelkező utasbiztosítások, így könnyebb lehet a választás. Az ajánlatok pontos összehasonlításához mindenképpen olvassuk át a részletes szerződési feltételeket, hiszen biztosítónként változhat, hogy milyen feltételekkel térítenek a koronavírussal kapcsolatos károkra, és az is, hogy pontosan milyen szolgáltatásokat nyújtanak.

Vannak biztosítók, amelyek védettségi igazolványhoz kötik a károk megtérítését, és előfordulhat, hogy egyes fedezetek csak az oltottakra vonatkoznak. Szintén nem egységes, hogy a Covid-fedezet a világ mely országaiban érvényes, és a kártérítés maximális összege is függhet a biztosítótól, így nagyon fontos, hogy mielőtt megkötjük a biztosítást, ismerjük meg a részleteket.

Szakértőnk szerint akár karanténról, akár megbetegedésről van szó, senki sem szeretné, hogy a várva várt utazása füstbe menjen a koronavírus miatt.

Fontos, hogy utazóként felelősen viselkedjünk, hiszen néhány egyszerű szabály betartásával sokkal nagyobb biztonságban tudhatjuk magunkat és útitársainkat. Természetesen a legfontosabb, hogy ha betegnek érezzük magunkat – legyenek akármilyen enyhék a tüneteink – ne induljunk útnak, főleg, ha busszal, vonattal vagy repülővel utaznánk, hiszen a zárt térben könnyedén megfertőzhetjük a többi utazót.

Ha tehetjük, az utazásunk előtt egy héttel már kerüljük a zsúfolt belső tereket, nehogy az utolsó pillanatban árnyékolja be az utunkat egy váratlan betegség – a Netrisk.hu-n online, személyes kontaktus nélkül köthetjük meg a biztosításunkat, így nem kell aggódnunk a sorban állás és a zsúfoltság miatt.