Minden iskolás ingyen utazhat Berlinben

Hírek2019. aug. 16.Növekedés.hu

Augusztustól az iskolai tanulók ingyen utazhatnak Berlin tömegközlekedési járatain, legyen az U-Bahn, S-Bahn, villamos vagy autóbusz.

Az új Schülerticket (diákjegy), amelyet Berlin és Brandenburg közlekedési szövetsége (VBB) bocsát ki, a német főváros AB zónájára, vagyis a területének legnagyobb részére érvényes. Az ingyenes utazási lehetőséget tanulóigazolványukkal azok a hat év feletti gyermekek is igénybe vehetik, akik nem Berlinben járnak iskolába - olvasható athelocal.de portálon.

Kedvezményesen utazhatnak az „Azubis”-nek nevezett gyakornokok: nekik augusztus 1.-től évi 365 eurót (mintegy 120 ezer forint), vagyis napi 1 eurót (havonta nagyjából 9800 forintot), kell fizetniük. Az intézkedés célja, hogy a családok és a fiatalok számára megkönnyítse a közlekedést és óvja a környezetet” fogalmazott a VBB közleménye.

Az új jegy előnyeivel körülbelül 360 ezer tanuló élhet. A jegy tulajdonosai többletköltség nélkül magukkal vihetnek egy kerékpárt, egy kutyát vagy egy további, hat évnél fiatalabb gyermeket is. 

A jegyek a Berlini Közlekedési Vállalat (BVG) honlapjának egy, erre a célra létrehozott online oldalán vásárolhatóak meg. 

Azok a diákok, akiknek már vagy egy kedvezményes bérletük, azt tovább használhatják, amíg az le nem jár. 

Németország számos nagyvárosa már kidolgozott terveket a tömegközlekedés ingyenessé vagy jelentősen olcsóbbá tételére a forgalmi dugók mérséklése és a környezet jobb védelme érdekében. 

Az ország nyugati részén fekvő Monheim például 2020 áprilisától mindenki számára ingyenes buszjáratokat indít. 

Az intézkedésre azt követően kerül sor, hogy a német kormány tavaly bejelentette:

a személyautók számának csökkentése érdekében megfontolja a tömegközlekedés ingyenessé tételét.

Azóta már öt német nagyváros – Bonn, Essen, Herrenberg, Mannheim és Reutlingen jelentősen olcsóbb jegyárakat alkalmaz, a kormány pedig a projekt miatt kiesett bevételek pótlására 128 millió euró (mintegy 42 milliárd forint) kárpótlást nyújt az érintett cégeknek. 

Más városok, így a Baden-Württemberg tartományban fekvő Tübingen, a hét bizonyos napjain kínálnak ingyenes autóbusz használatot annak érdekében, hogy az emberek autóikat otthon hagyják.