Mindenki 300 eurót kaphat gyermekenként Németországban

Hírek2020. jún. 8.Növekedés.hu

A német kormány azt tervezi, hogy 130 milliárd eurót fordít a gazdaság újraindítására - számol be a thelocal.de. A csomag része egy 4,3 milliárd eurós tétel is, amelyet egyszeri, gyermekenként 300 euró (mintegy 103 ezer forint) összegű családtámogatásként használnak fel.

A német gazdasági csomag tartalmazza az általános forgalmi adó (ÁFA) csökkentését, családtámogatásokat és a zöldebb közlekedési lehetőségek pénzügyi ösztönzését.

Angela Merkel egy televíziós interjúban védte meg a programot.

Ha nem teszünk semmit, az adósság és a veszteségek még nagyobbak lesznek.

A csomag egyik eleme a „Kinderbonus”, a gyermekek után nyújtott családtámogatás. A családok minden gyermek után egyszeri 300 eurót kapnak. Az összeget a havonta járó családi pótlékhoz (Kindergeld) kapcsolva, három 100 eurós részletben adják át.

A koalíciós partnerek ezt az intézkedést köszönetnek szánják minden olyan szülő irányában, aki az óvodák és iskolák bezárása idején átvette gyermekei oktatását és felügyeletét.

A legtöbb család számára ez a megpróbáltatás komoly stresszt okozott, nemcsak azért, mert nehéz volt a munkával összeegyeztetni, de azért is, mert a szülőknek kellett átvenniük a tanárok szerepét.

A gyermekpótlék egy határozottan célzott kiadás

mondta Stefan Bach, a Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) adó-szakértője.

A kormány számára fontos volt, hogy oda adjon pénzt, ahol azt egyértelműen el is fogják költeni. A családok esetében ez gyakran bekövetkezik: sok a fizetnivaló és sokan, különösen az egyszülős családok, alig-alig tudnak megtakarítani.

Annak biztosítása érdekében, hogy a pénzt valóban elköltsék és azokhoz a családokhoz jusson, amelyeknek szüksége van rá, a kormány úgy döntött, hogy ezt a juttatást az adóköteles jövedelemből levonható összeg kiszámítása során a gyermekenként járó 7 812 eurós kedvezmény mellett is figyelembe veszik. Azok a családok, ahol a jövedelem 65 000 euró alatt marad, a teljes összeget megtarthatják, az évi 80 000 eurós keresetűek esetében viszont a teljes 300 euró terheli a család adóalapját.

Gazdaságpolitikai összefüggésekben a kompromisszumos megoldás logikusnak mondható: a legjobban keresők költik fogyasztásra jövedelmük legkisebb hányadát és ők takarítják meg a legtöbbet.

A kormány azt akarja, hogy a Kinderbonus” a fogyasztási célú pénzköltés révén a lehető leggyorsabban térjen vissza a gazdaságba.

Elővigyázatossági intézkedések születtek a jövedelem-skála alsó szegmensében is: míg a munkanélküli segélyben részesülőknek általában az államtól származó pénzből sok kifizetést kell teljesíteniük és végül kevés nyereségük marad, a megoldás ez esetben különböző.

A gyermek-támogatást nem vezetik össze a munkanélküli segéllyel, így a kedvezményezettnek a teljes 300 euró rendelkezésére áll. Ezek az emberek ugyanis aligha tudnak megtakarítani; valószínűbb, hogy a pénzt régóta tervezett vásárlásra fordítják.

Az egyedülálló szülőkre egyedi rendelkezés vonatkozik.

Az a szülő, aki társ nélkül neveli gyermekét, adóbevallása során általában igényelhet egy úgynevezett „könnyítést”, vagyis éves jövedelme után 1 908 euróval kevesebbet kell fizetnie. Ez a könnyítést két éven át 4 000 euróra emelik azzal a céllal, hogy több pénz maradjon az egyedülálló szülők zsebében.